Kilgist kirjutatud raamatus esitatud fakte hakkab kontrollima kohus (1)

BNS
Copy
Rein Kilk.
Rein Kilk. Foto: Elmo Riig

Riigikohus otsustas kolmapäeval, et ettevõtja Rein Kilgist kirjutatud raamatus esitatud faktiväidete paikapidavust peab hakkama kontrollima maakohus.

Rein Kilk pole rahul raamatus «Kaval Kilk ja kaksteist lolli. Pankrottimine kui uue aja hobusevargus» esitatud hulga faktiväidetaga. Kilk tahab, et raamatu kirjastanud Raamatuvägi OÜ ning autorid Tarmo Teeväli ja Jaano Martin Ots lükkaksid ümber tema hinnangul ebaõiged faktiväited. Ühtlasi tahab ta kohtu abiga neilt mittevaralise kahju väljamõistmist.

Riigikohus tühistas kolmapäeval osaliselt maakohtu ja ringkonnakohtu määruse, millega jäeti läbi vaatamata Kilgi nõue lükata ümber ebaõiged faktiväited, ning saatis asja maakohtule tagasi.

Hagis ja selle hilisemates täiendustes palus Kilk ümber lükata üle 100 faktiväite. Harju maakohus jättis nõude paarikümne väite suhtes läbi vaatamata, sest kohtu hinnangul ei puudutanud need Kilki isiklikult. Tallinna ringkonnakohus tühistas maakohtu määruse paari faktiväite osas, kuid nõustus üldjoontes maakohtu põhjendustega.

Vaidlusalused väited lähevad ülevaatamisele

Riigikohus märkis, et kohtud jätsid Kilgi hagi läbi vaatamata kõigi nende vaidlusaluste väidete osas, mis ei sisaldanud tema nime, kuid ei hinnanud seda, kas vaatamata nime puudumisele konkreetses väites võiksid need siiski käia tema kohta.

Riigikohus rõhutas, et kohtul tuleb hinnata faktiväite avaldamise viisi ja konteksti ning sellest tuletada mõistliku inimese arusaam vastava faktiväite kohta.

«Tuleb arvestada sellega, et kõik vaidlusalused faktiväited esitati raamatus, mis rääkis Kilgist ja tema tegevusest, ning mitmed vaidlusalused väited sisaldavad viiteid äriühingutele, mida avalikkus ja kindlasti raamatu keskmine mõistlik lugeja võib seostada temaga,» tõdes riigikohus.

Riigikohus täpsustas, et maakohus peab asja läbivaatamisel hindama iga vaidlusalust väidet eraldi ning tegema kindlaks, kas väide käib Kilgi kohta või võiks tema õigusi rikkuda ning Kilk peab seejuures põhjendama, miks võivad konkreetsed väited rikkuda tema õigusi.

200-leheküljeline tavaformaadis ja pehmes köites raamat «Kaval Kilk ja kaksteist lolli. Pankrottimine kui uue aja hobusevargus» ilmus 2015. aastal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles