Terviseamet täpsustas: liikumispiirangust vabastatud ei pea piiriületaja ankeeti täitma

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Sharm el Sheikhist saabunud reisijad Tallinna lennujaamas Covidi- testi järjekorras.
Sharm el Sheikhist saabunud reisijad Tallinna lennujaamas Covidi- testi järjekorras. Foto: Konstantin Sednev

Nädala alguses muutis terviseamet korraldust, mille kohaselt peavad kõik välisriigist Eestisse saabujad detsembrist täitma piiriületaja deklaratsiooni. Terviseamet täpsustab, et teatud riikidest saabuvate reisijate osas kohalduvad erandid, mis on välja toodud Vabariigi Valitsuse korralduses nr 305 esimeses osas.

Ankeeti ei pea esitama need, kes on liikumispiirangust vabastatud. Sealhulgas kehtib erisus jätkuvalt Valga-Valka kaksiklinnade elanikele, kes ei pea kahe linna vahel liikudes piiriületaja ankeeti täitma. Erandid on leitavad Riigi Teatajast.

Ankeeti ei pea esitama need, kes on liikumispiirangust vabastatud, näiteks Eesti või välisriigi diplomaadid, rahvusvahelise sõjalise koostöö raames saabujad, kaubatransportijad ja reisijaveo teenuse osutajad jne. Sealhulgas kehtib erisus jätkuvalt Valga-Valka kaksiklinnade elanikele, kes ei pea kahe linna vahel liikudes piiriületaja ankeeti täitma.

Omikron-tüve leviku tõttu on piiriületaja ankeedi täitmise kohustus järgnevatest riikidest saabuvatel reisijatel: Lõuna-Aafrika Vabariik, Botswana, Malawi, Lesotho, Svaasimaa, Namiibia, Mosambiik, Zimbabwe, Egiptus ja Türgi. Nendest riikidest saabujad peavad oma deklaratsiooni esitama enne lennukile minemist, sest ilma selleta lennukipardale ei saa, teatab terviseamet.

Riskiriikidest saabujatele kehtib testimiskohustus esialgu kuni 15. detsembrini.

Väljastpoolt Euroopa Liitu ja punastest riikidest saabujad, kes ei ole vaktsineeritud või viirust läbipõdenud ning kellele ei laiene valitsuse tehtud erandid, peavad täitma piiriületaja ankeedi ja jääma eneseisolatsiooni. Punaseks loetakse riigid, mille viimase 14 päeva kumulatiivne COVID-19 haigust põhjustava koroonaviiruse SARS-CoV-2 positiivsete testide arv 100 000 elaniku kohta on suurem kui 200.

Terviseamet soovitab mistahes välisreisilt saabudes teha PCR-test, mis on kõigile reisilt naasvatele Eesti elanikele tasuta. Testist keeldujatel on kohustus jääda 10 päevaks eneseisolatsiooni.

Vaktsineeritud ja läbipõdenud inimesed peavad olema eneseisolatsioonis negatiivse testi tulemuse saabumiseni. Vaktsineerimata ja haigust läbipõdemata inimesed saavad isolatsiooniaega lühendada kahe testiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles