Vaktsiinikahju eest on võimalik saada kuni 100 000 eurot (3)

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Koroona vastu vaktsineerimine.
Koroona vastu vaktsineerimine. Foto: Kristjan Teedema/Postimees Grupp/Scanpix

Sotsiaalministeeriumi tervishoiuvõrgu juht Heli Paluste räägib rahvusringhäälingu saates «Ringvaade», et järgmise aasta maikuust loodava vaktsiinikindlustusfondi maksimummäär on 100 000 eurot.

Valitsus toetas tänasel kabinetinõupidamisel tervise- ja tööministri ettepanekuid kõiki Eestis kasutatavaid vaktsiine hõlmava vaktsiinikindlustuse loomiseks. Vastav eelnõu on plaanis koos patsiendikindlustuse süsteemiga riigikogusse saata veel tänavu.

Vaktsiinikindlustusfondi eesmärk on tõsta inimeste usaldust vaktsiinide ja kogu süsteemi vastu. Paluste sõnul on 27 riigis, kus praegu taoline süsteem toimib, seda ka saavutatud. «Meie lootus ja eesmärk on sama,» märkis ta.

«Jaotame süsteemi viide astmesse ning konkreetsed summad sõltuvad kahju raskusest. Minimaalselt on võimalik inimesel taotleda hüvitist 1000 euro ulatuses, maksimummäär üliraskete juhtumite puhul on 100 000 eurot,» selgitas Paluste.

«Eeltingimuseks hüvituse taotlemiseks on töövõimetus, mis on vaktsiinist tuleneva raske tervisekahju tõttu kestnud vähemalt neli kuud ning peab olema fikseeritud ravidokumentides,» märkis ta.

Taotleja peab hüvituse saamiseks läbima ravimiameti ja haigekassa kadalipu. «Ravimiamet koos ekspertidega hindab, kas on kindel seos vaktsiiniga olemas. Kui on, siis hakkab haigekassa hindama raskusastet, et hüvitis määrata,» selgitas Paluste.

Vaktsiini põhjustatud surma puhul saavad hüvitust taotleda lähedased ja pärijad.

Koroonavaktsiinide ohutus on väga kõrge

Esimeses etapis on plaanis vaktsiinikindlustusega hõlmata COVIDi vaktsiinid alates nendega vaktsineerimise algusest, kõigile teistele vaktsiinidele laieneb kindlustus ettepaneku kohaselt 2023. aastast.

Nii nagu muude vaktsiinide puhul, on ka COVID-19 vaktsiinide ohutus väga kõrge – tõsisemaid kõrvaltoimeid esineb haruharva. Näiteks, 30. novembri hommiku seisuga oli Eestis manustatud üle 1,65 miljoni vaktsiinidoosi, millest kõigi võimalike kõrvaltoimete ja vaktsiini ebaefektiivsuse kohta esitati ravimiametile teatisi vaid 0,36 protsendi dooside kohta (6017 teatist). Teatisi, milles kirjeldati vähemalt ühte tõsist võimalikku kõrvaltoimet ja mille puhul esines ajaline seos, on veel vähem – 238.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles