Iisraeli peaminister kutsus koheselt peatama Iraani tuumakõnelusi

Copy
Naftali Bennett.
Naftali Bennett. Foto: Gil Cohen-magen/Scanpix

Iisraeli peaminister Naftali Bennett tegi neljapäeval üleskutse peatada viivitamata tuumakõnelused Iraani ja suurriikide vahel ning süüdistas islamivabariiki väljapressimises.

Bennett, kes on 2015. aasta tuumaleppe vastane, ütles telefonikõnes USA välisminister Antony Blinkenile, et Iraani vastu tuleks hoopis «konkreetseid meetmeid» rakendada.

«Iraan kasutab läbirääkimistaktikana «tuumaväljapressimist» ja sellele peab vastama läbirääkimiste kohese lõpetamise ja konkreetsete sammudega suurvõimude poolt,» edastas Bennetti kantselei.

Blinken viis Bennetti kurssi esmaspäeval pärast viiekuust pausi taasalanud kõneluste seisuga.

Iisraeli peaminister väljendas muret seoses ÜRO tuumaagentuuri värske raportiga, mille järgi on Iraan alustanud Fordo rajatises uraani rikastamist 20 protsendini.

Islamivabariik hakkas tuumaleppe järgsetest kohustustest järkjärgult lahti ütlema aasta pärast seda, kui USA president Donald Trump 2018. aastal leppest lahkus.

Iraan toonitab, et leppe taastamisel peab prioriteet olema kõigi USA sanktsioonide tühistamisel.

Sõjaline lahendus Iraani tuumaküsimusele on kõige vähem eelistatud variant, kuid selle võimalust ei saa välistada, edastas neljapäeval juudiriigi meedia Iisraeli kaitseministri Benny Gantzi sõnu.

Gantz oli teinud ajakirjanikele vastavasisulise märkuse enne lahkumist kõnelustele Ühendriikidesse.

«Sõjaline variant peaks alati päevakorral olema. Muidugi on see viimane asi, mida me soovime, kuid meil pole õigust selleks mitte ise valmistuda,» vahendas ajaleht Jerusalem Post kaitseministrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles