Ilmavana ja loodusehuviline on veendunud: jõulud tulevad valged

Margus Martin
, ajakirjanik
Copy
Esimene lumi Tallinnas.
Esimene lumi Tallinnas. Foto: Mihkel Maripuu

Ennustuste järgi rõõmustab valge lumevaip lähinädalatel kõiki, kes talvest lugu peavad. Kas külma ja lund jagub ka jõuludeks ja aastavahetuseks? Kui sünoptik pisut pikemat ennustust teha ei tihka, siis tuntud ilmatark ning innukas loodusehuviline ütlevad kõhklemata, et talveolud püsivad.

Lähinädalate ilmaprognooside puhul ettevaatlikuks jäänud sünoptik Kairo Kiitsak lausus, et nii pika aja peale ei oska keegi täpselt öelda, kas jõulud tulevad valged või mustad. «Eks siis oleme targemad, kui aeg sealmaal. Praegu aga paistab, et vähemalt kaks nädalat on küll talvisemaid ilmaolusid,» kõneles Simuna kandist pärit Kiitsak. «Nautige seda, mis praegu on, kui talv meeldib.»

Raplamaa ilmatark Arvo Saidla, kelle peamised abiahendid vaatlustöös on seapõrn ja ahvenauim, kostis: «Sinna kanti, kuhu teie mõtlete (Põhja-Eestisse – M. M.), sealpool tulevad nad kindla peale valged. Meil (Lääne-Eestis – M. M.) on nibin-nabin. Aga mina usun küll, et nii palju lund tuleb, et jõulud on valged.»

Ilmavana kinnitas, et praegu maha sadanud lumi ära ei sula. «Andresepäev (30. november – toim) näitab talve näo kätte. Juba vanarahvas ütles, mis tuuled on andresepäeval, kui palju on külma ja lund, siis see jääb,» ütles ta. Järgmisena soovitas Saidla huvilistel jälgida, milline on ilm nigulapäeval (6. detsembril – toim). «Sinna ei ole enam palju aega, see on esmaspäeval. Kus rohkem, kus vähem, aga on umbes paarkümmend kraadi külma. Nagu öeldakse: Andres hakkab talve väetama ja kui lumi on maas, siis Nigul needib talve näo,» meenutas ta vana ütlust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles