Tootmiskoondis Uku kohtub alateadvusega

, folklorist
Copy
Jaanus Samma, «Isiklik mütoloogia», 2021, piltvaip, vill. Vaiba kudus Ingrid Helena Pajo.
Jaanus Samma, «Isiklik mütoloogia», 2021, piltvaip, vill. Vaiba kudus Ingrid Helena Pajo. Foto: Roman Sten-tõnissoo

Temnikova & Kasela galeriis on avatud näitus, kus astuvad üles nimekas Colombia kunstnik Carlos Motta ja meie oma Jaanus Samma. Mõlemaid kunstnikke ühendab tegelemine (seksuaal)vähemuste ja ajalooga. Väljapanekus astuvad dialoogi Samma uued, taas kord eesti rahvakunstist inspireeritud teosed ning valik taaselustatud muistseid monstrumeid Carlos Motta «Psalmide» seeriast.

Jaanus Samma uued teosed suhestuvad ilmselgelt 1966. aastal loodud tootmiskoondis Uku teostega: see legendaarne rahvakunstnikke tööle rakendav organisatsioon on ilmselt põhjus, miks paljudele seostub eesti rahvakunst kitšimaiguliste suveniiridega. Esmapilgul meenutab ekspositsioon mõne talurahvamuuseumi oma – dekoratiivsed vaibad, pulmatuttidega õllekapad ja natuke siit-sealt meelevaldselt kokku kraabitud eksootikat.

Kuid süvenemisel näeme, kuidas mõlemad kunstnikud tegelevad oma peenetundelisel ja kriitilisel moel kväärsubjekti mineviku ja olevikuga. Niisiis, justkui tootmiskoondis Uku kohtuks oma alateadvusega, kus ootab ees hulk koletisi: Iha, Meeleheide ja teised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles