Sisekaitsereservi seaduseelnõu jõuab peagi valitsuskabinetti

Margus  Martin
, ajakirjanik
Copy
Loodav sisekaitsereserv moodustatakse valitud abipolitseinikest.
Loodav sisekaitsereserv moodustatakse valitud abipolitseinikest. Foto: Elmo Riig / Sakala

Siseminister Kristian Jaani kinnitas, et politsei- ja piirivalveamet (PPA) jätkab tööd kriisireservi ehk sisekaitsereservi loomisega. Ta avaldas lootust, et vastavat seaduseelnõu arutatakse valitsuskabinetis veel tänavu ning parlament menetleb seda uuel aastal.

Sisekaitsereservi mõte on luua abipolitseinikele võimalus võtta endale kriisiroll, millega tagatakse PPA-le vajalik lisatööjõud. Erakorraliste sündmuste lahendamisel peavad nad toime tulema tavapärasest mahukamate ülesannetega, et aidata tagada avalikku korda ja riigi julgeolekut.

Ministri sõnul tähendab sisekaitsereserv sisuliselt suuremat hulka abipolitseinikke, kelle valikukriteeriumid on võrreldes teistega pisut erinevad, kellele antakse parem väljaõpe ja varustus ning kel on seadusega reguleeritud kohustused.

«Iseenesest on sellised inimesed PPAs abipolitseinike näol juba täna olemas. Neid inimesi on üle tuhande, kes on PPA-l abiks,» tähendas Kristian Jaani. «Sisekaitselistes olukordades on seda kindlasti vaja, selles pole üldse küsimus.»

Lisaks kriisireservi kuuluvate abipolitseinike kaasamisele on ministri sõnul tehtud kaitseministeeriumiga juttu, et mingis osas on mõttekas lahendada kerkivaid küsimusi koostöös kaitseliiduga.

Sisekaitsereservi moodustamist puudutav on eriteenistuste ühtlustamisest tuleneva politsei ja piirivalve seaduse ning teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu üks osa. Muu hulgas määratletakse selles analoogne süsteem, nagu on ka reservväelaste puhul – kriisireservi kuuluva abipolitseiniku kaasamisel kompenseeritakse talle mingis osas töötasu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles