Kohus: Jaanus Käärmanni surmaga seotud hagi tuleb suunata PPA vastu (44)

BNS
Copy
Jaanus Käärmann
Jaanus Käärmann Foto: Facebook

Perekond Käärmann soovis 2017. aasta oktoobris Tallinnas Vabaduse väljakul nende lähedase, 33-aastase Jaanus Käärmanni surmanud politseinikelt kahju hüvitamist, kuid kohtute hinnangul tuleb hagi suunata politseinike asemel politsei- ja piirivalveameti vastu.

Käärmannid esitasid tänavu aprillis Harju maakohtule hagi toonaste Põhja prefektuuri patrullpolitseinike Micheli ja Sveni vastu. Omaksed taotlesid tekitatud mittevaralise kahju eest õiglast hüvitist kohtu äranägemisel.

Harju maakohus keeldus 8. aprillil hagi menetlusse võtmisest, kuna leidis, et hagi tuleks esitada politsei- ja piirivalveameti vastu, mitte otseselt Jaanus Käärmanni surmanud politseiametnike vastu. Tallinna ringkonnakohus jättis maakohtu määruse muutmata ning riigikohtu tsiviilkolleegium Käärmannite määruskaebust arutusele ei võtnud.

Riigikohus märkis, et kannatanute õiguste kaitse on tagatud võimalusega esitada kahjunõue avaliku võimu kandja vastu, mitte vahetult kahju põhjustanud füüsilise isiku vastu. Samas on selle etapi Käärmannid läbinud juba mitu aastat tagasi, kuid edutult.

Kohus: politseinikud täitsid avaliku võimu ülesannet

Hagis esitatud asjaoludel põhjustasid politseinikud Michel ja Sven Jaanus Käärmanni surma olles patrullülesannetes ehk tegemist on avaliku võimu kandja poolt avaliku võimu ülesannete täitmisel tekitatud kahjuga. Seetõttu ei saa esitada kahjunõuet füüsiliste isikute vastu, vaid üksnes avaliku võimu kandja ehk politsei- ja piirivalveameti vastu, leidis kohus.

Traagilise lõpuga juhtum toimus 2017. aasta 31. oktoobri päeval, kui vaimselt ebastabiilses seisundis Jaanus liikus paljajalu ja kahe noaga varustatult vanalinnast Vabaduse väljakule.

Nugadega vehkivast mehest teatas häirekeskusele mitu inimest, mistõttu asja saadeti lahendama mitu politseipatrulli.

Kolm hoiatuslasku meest ei peatanud 

Hilisem uurimine kinnitas, et esimesena kohale jõudnud patrull andis mehele korduvalt suulised korraldused noad maha visata, kuid too seda ei teinud ning jooksis hoopis politseinike poole.

Patrull tegi esmalt kolm hoiatuslasku õhku, kuid mees jätkas nugadega vehkides politseinike suunas jooksmist.

Seejärel tulistas politseinik teenistusrelvast Glock Jaanust rindkerre. Haavata saanud Jaanus toimetati haiglasse, kuid arstidel ei õnnestunud tema elu päästa. Ekspertiis tuvastas, et hukkunu ei olnud tarvitanud alkoholi ega narkootikume.

Juhtunu täpsemate asjaolude selgitamiseks alustati kriminaalmenetlus, kuid see lõpetati, sest politseinike tegevuses vigu ei leitud.

Kommentaarid (44)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles