Estonia dokk ⟩ Estonia - teekond teadmatusse (11)

Copy
23.09.2021, Läänemeri. Allveerobot töös MS Estonia vraki kohal. Foto Madis Veltman, Postimees
23.09.2021, Läänemeri. Allveerobot töös MS Estonia vraki kohal. Foto Madis Veltman, Postimees Foto: Madis Veltman/Postimees/Scanpix Baltics

Postimees pakub oma digitellijatele esimesena võimalust vaadata värskelt valminud kolmeosalist dokumentaalsarja Margus Kurmi juhitud parvlaev Estonia uuringutest. Film on nähtav Postimehe digitellijatele!

Sari annab võimaluse näha, milline vaatepilt avaneb 80 meetri sügavusel meres Estonia vraki juures ja saada osa pingelise uurimise keerdkäikudest. Meeleolu laeval on töine, aga kohati kisub teravaks, sest iga ekspert seisab ennekõike oma valdkonna eest. Aga retke jooksul tuleb tihti valida, mida jõuab uurida, mida mitte.

Kogu punt laeval töötab ühtse tiimina esimest korda, koos on eri valdkondade inimesed ja räägitakse erinevaid keeli - vaatajal on kindlasti põnev jälgida, mismoodi saab meeskonna tööle nii kitsastes tingimustes, nagu on laeval, uurides nii tundlikku teemat, nagu on Estonia hukk.

Tegevus käib Saksa uurimislaeval Sentinel. Tehniline tiim ja meeskond on enamasti sakslased ja poolakad. Eksperdid eestlased ja rootslased. Ekspeditsiooni juhib endine riigiprokurör Margus Kurm, hüdraulikat hakkab uurima mehaanilainsener Raul Ernes, merepõhja uurib hüdrograaf Peeter Ude, ennekõike vöörivigastustest on huvitatud laevainsener Johan Ridderstolpe, 3D-mudelit teeb Linus Andersson.

Dokumentaalsarja esimeses osas kooruvad välja võimalikud stsenaariumid, mida mehed tahavad uurida. Kas teatud kriimud laevakerel võivad viidata kokkupõrkele? Vigastused vööris plahvatusele? On üldse võimalik 27 aastat hiljem koguda seda infot, mis ametliku uurimiskomisjoni lõpparuandest puudu jäi?

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles