Tallinn hakkab vähekindlustatutele kompenseerima elektri ja gaasi hinna kallinemist (2)

Copy
Eestis on elektri hind kallim kui Soomes.
Eestis on elektri hind kallim kui Soomes. Foto: URMAS LUIK / PRNPM/EMF

Taotlusi toetuse saamiseks elektri, gaasi ja kaugkütte kallinemise leevendamiseks saab Tallinnas esitama hakata hiljemalt jaanuari keskpaigas.

Hüvitise eesmärk on toetada vähemkindlustatud leibkondi hüppeliselt kallinenud energiakulude eest tasumisel, et nende elujärg niigi raskel ajal ei halveneks. Toetust saab taotleda alates septembrist kuni märtsini tehtavate kulutuste osaliseks kompenseerimiseks. Toetuse taotluste vastu võtmisega alustab Tallinn hiljemalt jaanuari keskpaigas, kui on olemas tehnilised lahendused ja vajaliku väljaõppe saanud täiendav personal.

Jaanuari keskpaigaks luuakse taotluste vastuvõtmiseks elektrooniline iseteeninduskeskkond. Alternatiivina hakatakse pakkuma võimalust registreerida vastuvõtu aeg linnaosavalitsuse sotsiaalhoolekande osakonnas, kus töötaja aitab taotluse esitada.

Taotlemisel tuleks eelistada elektroonilist iseteenindust, mis võimaldab taotluse esitada kõigile väiksema ajakuluga ning ühtlasi aitab ennetada koroonaviiruse levikut.

Toetust makstakse inimestele või peredele, kelle keskmine netosissetulek jääb alla suhtelise vaesuse piiri. See on 2022. aastal üksi elaval inimesel 673 eurot, kahest täiskasvanust koosneval leibkonnal 1009 eurot ning kahe täiskasvanu ja kahe alla 14-aastase lapsega perel 1413 eurot.

Taotleja esitatud dokumentide alusel, mis näitavad tarbitud energia kogust ja vastavat kulu, makstakse toetust 80 protsenti energia koguhinnast, mis ületab elektril 12 senti kilovatt-tunni kohta, gaasil 4,9 senti kilovatt-tunni kohta ja kaugküttel 7,8 senti kilovatt-tunni kohta.

Septembri energiakulude hüvitamiseks tuleb taotlus kindlasti esitada jaanuaris, veebruaris saab taotleda hüvitist kulude katmiseks, mis on tehtud oktoobrist alates.

Vabariigi valitsus tegi tänavu oktoobris otsuse maksta vähemkindlustatud peredele hüvitist energiahindade tõusu leevendamiseks. Toetuse väljamaksmise pani vabariigi valitsus ülesandeks kohalikele omavalitsustele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles