NATO Euroopa vägede juhataja väisas küberründamise õppust Crossed Swords (2)

BNS
Copy
NATO Euroopa liitlasvägede ülemjuhataja kindral Tod D. Wolters koos NATO küberkaitsekoostöö keskuse direktori kolonel Jaak Tarieniga
NATO Euroopa liitlasvägede ülemjuhataja kindral Tod D. Wolters koos NATO küberkaitsekoostöö keskuse direktori kolonel Jaak Tarieniga Foto: ccdcoe.org

Teisipäeval külastas NATO Euroopa liitlasvägede ülemjuhataja kindral Tod D. Wolters koos NATO küberkaitsekoostöö keskuse direktori kolonel Jaak Tarieniga Tallinnas toimuvat õppust Crossed Swords, mille eesmärk on treenida täiemahulist ründamist küberruumis.

NATO Euroopa vägede juhataja kindral Tod D. Wolters märkis, et 21. sajandi julgeoleku olukorras edukas olemine nõuab arenemist uutes domeenides.

«Küberohud alliansi julgeolekule muutuvad üha sagedasemaks, keerukamaks ja hävitavamaks. Peame tegema koostööd akadeemiliste institutsioonide ja erasektoriga, et tõhustada ülemaailmset küberjulgeolekut ja koostegutsemise võimet,» ütles kindral Wolters.

NATO küberkaitsekoostöö keskuse direktor koloneli Jaak Tarieni sõnul harjutatakse tänavu kümnendat aastat toimuval õppusel kineetiliste üksuste ja ründavate küberoperatsioonide integreerimist tänapäevasel lahinguväljal.

«Õppus testib olemasolevaid võimekusi ning võimaldab praktiseerida küberoperatsioonide kavandamiseks ja elluviimiseks vajalikke oskusi kõikehõlmavalt, sealhulgas koos elementidega teistest sõjapidamise domeenidest,» lausus kolonel Tarien.

Ta rõhutas, et õppusel kasutatakse realistlikke tehnoloogiaid ja ründemeetodeid ning stsenaarium on inspireeritud päriselu sündmustest – koos kujutavad need reaalset ohtu riigi julgeolekule väljamõeldud stsenaariumi kontekstis.

«Vaid teades ja tundes kaasaegseimaid ründetööriistu ja -tehnikaid, on võimalik üles ehitada tugev ja vastupidav kaitse,» märkis kolonel Tarien.

Ta lisas, et aastate jooksul on Crossed Swords’ist, kui tehnilisest väljaõppe töötoast, arenenud täiemahuline õppus, mis hõlmab ka juhtimiselemendi väljaõpet.

Õppus toob kokku enam kui 21 riigist ligikaudu 100 inimest nii NATO-st kui ka väljaspoolt ning see viiakse läbi väljaõppekeskuses CR14 Tallinnas.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles