USA hinnangul saadakse tuumakõnelustel kiiresti Iraani motiividest aru

Copy
Robert Malley.
Robert Malley. Foto: MAZEN MAHDI/Scanpix

USA saab kiiresti aru, kas Teheran tegutseb Iraani tuumakokkuleppe taaselustamist käsitlevatel kõnelustel heas usus, hoiatas kolmapäeval Ühendriikide välisministeeriumi pressiesindaja Ned Price.

«Me peaksime üsna lühikese aja jooksul aru saama, kas iraanlased kavatsevad heas usus läbirääkimisi pidada,» kinnitas Price.

Price toonitas ühtlasi, et kokkuleppele jõudmise võimalus on avatud väga lühikest aega.

«USA eriesindaja Rob Malley plaanib nädalavahetusel kõnelustega ühineda,» lisas Price.

Malley ise teatas, et loodab Viinis peetavatel kõnelustel kooskõlastada tegevusi Venemaa ja Hiinaga.

Malley ütles, et vestluses Venemaa ja Hiina asevälisministrite Sergei Rjabkovi ja Ma Zhaoxuga leppisid pooled kokku kõnelustel tegevusi koordineerida.

«Mul oli hea vestlus asevälisminister Rjabkovi ja Ma Zhaoxuga. Nagu me enne 7. läbirääkimiste vooru kokku leppisime, siis jätkame kolmepoolset tihedat koordineerimist, et saavutada ühine eesmärk, milleks on JCPOA taastamine,» sõnas diplomaat.

2015. aastal sõlmitud kõikehõlmava tegevuskava (JCPOA) eesmärk oli piirata Iraani tuumaprogrammi tagamaks, et islamivabariik ei tööta välja tuumarelva. Vastutasuks oli sanktsioonide leevendamine.

Kokkulepe hakkas rappa minema 2018. aastal, kui president Donald Trump viis USA sellest välja ja kehtestas Iraanile taas sanktsioonid.

Iraan hakkas seepeale taas tuumaprogrammi kallal tööle, ehkki kinnitab tänini, et ei ole huvitatud tuumaarsenalist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles