USA ei kavatse Bideni sõnul Ukrainasse vägesid saata (3)

Copy
President Joe Bideni sõnul ei kavatse USA Ukrainasse vägesid saata.
President Joe Bideni sõnul ei kavatse USA Ukrainasse vägesid saata. Foto: KEVIN LAMARQUE/Scanpix

President Joe Biden ütles laupäeval, et USA vägede Ukrainasse toomise küsimust pole kunagi päevakorras olnud.

«Seda pole kunagi kaalutud,» kinnitas Biden ajakirjanikele Delaware'i osariigis asuvas Wilmingtonis, kui temalt küsiti, kas Washington on selleks valmis juhul, kui Venemaa peaks tungima Ukrainasse.

Samas märkis president, et sellistel asjaoludel peetakse vajalikuks saata rohkem USA ja NATO vägesid idatiivale (Bukaresti Üheksa).

«Kõikidesse nendesse NATO riikidesse, kus meil lasub püha kohustus kaitsta neid Venemaa igasuguse rünnaku eest,» sõnas Biden.

USA asevälisminister Euroopa ja Euraasia teemadel sõidab tuleval nädalal Ukrainasse ja Venemaale, et pidada kõnelusi seoses Vene vägede koondumisega kahe maa piirile, teatas laupäeval USA välisministeerium.

«Karen Donfried on Kiievis ja Moskvas esmaspäevast kolmapäevani, et kohtuda sealsete kõrgete valitsusametnikega ja kinnitada Ühendriikide pühendumust Ukraina suveräänsusele, iseseisvusele ja territoriaalsele terviklikkusele,» öeldi ametlikus avalduses.

«Asevälisminister Donfried rõhutab, et suudame saavutada diplomaatilisi edusamme Donbassi konflikti lõpetamisel, rakendades Normandia formaadi toetavaid Minski kokkuleppeid,» seisis teadaandes.

Donfried on kolmapäeval ja neljapäeval Brüsselis, et konsulteerida NATO ja Euroopa Liidu partneritega jõupingutusi ummikseisule diplomaatilise lahenduse leidmiseks.

USA president Joe Biden ja Venemaa president Vladimir Putin kohtusid sel nädalal virtuaalselt, misjuures Washington ähvardas Moskvat sanktsioonidega, kui see peaks Ukrainat ründama.

Venemaa on toonud Ukraina piirile 100 000 sõjaväelast ja Ukraina on peateema nädalavahetusel toimuval G7 välisministrite kohtumisel Liverpoolis.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles