Paet: Venemaa võiks tunnistada Eestiga 20. sajandil toimunut

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisministeeriumi ees on heisatud Eesti Vabariigi, Euroopa Liidu ja NATO lipud.
Välisministeeriumi ees on heisatud Eesti Vabariigi, Euroopa Liidu ja NATO lipud. Foto: Peeter Langovits

Välisminister Urmas Paet ütles täna kommentaariks Venemaa välisministeeriumi avaldusele, et Venemaa võiks lõpuks tunnistada seda, mis tegelikult 20. sajandil Eestiga juhtus.

«Paraku ei soovi Venemaa välisministeeriumi esindaja jätkuvalt mõista, et Eesti inimeste olulisim eesmärk oli alates 1940. aastast demokraatliku ja vaba Eesti riigi taastamine,» tõdes Paet.

«Natsi-Saksa ega Nõukogude okupatsioonivõimud ei soovinud Eesti iseseisvuse taastamist. Vastasel korral oleks Eesti pärast Teist maailmasõda saanud iseseisva riigina edasi areneda nagu suur osa Euroopast,» leidis välisminister.

«Seega võiksid Venemaa esindajad ükskord lõpetada jutu «fašistlikest käsilastest» ja «mineviku võltsimisest» ning tunnistada seda, mis tegelikult 20. sajandil Eestiga juhtus. Ehk Eesti kaotas natsi-Saksamaa ja Nõukogude Liidu okupatsiooni tulemusel pikaks ajaks oma iseseisvuse ja kümned tuhanded inimesed. Eesti tunnustab kõiki neid, kes aitasid kaasa demokraatliku Eesti iseseisvuse taastamisele,» kinnitas minister Paet.

Selles ei ole Eesti välisministeeriumi kinnitusel mingit vastuolu Eesti suhete arendamisel nii Venemaa kui teiste riikidega.

Venemaa välisministeerium taunis täna riigikogus teisipäeval vastu võetud iseseisvuse taastajate tunnustamisavaldust, nimetades seda ajaloo võltsimiseks.

Ühtlasi tuli Venemaa avaldusest välja kummaline seisukoht, nagu lõpetanuks Eesti omariikluse natsi-Saksamaa agressioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles