Sutt: Nord Pooli elektribörsi hinna kujunemist on hakanud uurima turujärelevalve (5)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Andres Sutt.
Andres Sutt. Foto: Andres Haabu / Postimees

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt (RE) leiab, et mitmekordselt kallinenud energiahinnad on tekitanud paljudele ettevõtetele tõsiseid finantsraskuseid, seega oleks vaja ka neile kõrgete elektrihindade taustal leevendavaid meetmeid. 

«Mitmekordselt kallinenud energiahinnad on tekitanud paljudele ettevõtetele tõsiseid finantsraskuseid, mistõttu ollakse sunnitud seiskama ka tootmist. Vajame lisaks pikaajalistele investeeringutele rohe- ja innovatsioonipöördeks ka kiiremaid meetmeid. Ettevõtjate jaoks ei oleks käibemaksu alandamine lahendus,» märkis Sutt. 

Üks võimalustest ministri sõnul on lühiajaliselt energiaarvete ajatamine, mille jaoks on energiamüüjatel võimalik kasutada oma müügikäibe laekumise kindlustamiseks ja ostjatele pikemate maksetähtaegade pakkumiseks KredEx Krediidikindlustuse tooteid. 

«Analüüsida tuleb ka energiaintensiivse tööstuse piirmäära alandamist, et hoida ära laiem tööstuse seiskumine. Kutsusin homseks kokku gaasi- ja elektrimüüjate virtuaalse ümarlaua, et arutada võimalusi ettevõtjate jaoks leevenduste leidmiseks,» lisas Sutt. 

Järgmisel aastal on tulemas esimeses kvartalis väikeelamute rekonstrueerimistoetuse meede, mille alt on võimalik paigaldada ka päikesepaneele oma tarbimiskulude vähendamiseks. «Lisaks räägib ministeerium läbi Euroopa Investeerimisfondiga uue päikesepaneelide toetusmeetme loomist nii eraisikutele kui väikestele ja keskmise suurusega ettevõtetele,» lausus minister. 

Lisaks alustatakse ka  rohetehnoloogiate fondiga. See aitab läbi turul olevate fondide investeerida ettevõtetesse, mis loovad säästlikke lahendusi. «Ida-Virumaale on tulemas ka suurinvesteeringute ja teadusmahukuse meede, et luua uut ning innovatiivset tööstust, mis panustab nutikamasse tootmisesse ja kaasaegsete tehnoloogiate kasutusele võttu,» kirjeldas Sutt. 

28. novembril kirjutas Postimees, et Nord Pooli elektribörs on novembri vältel esitanud tarbijatele vigaseid andmeid. Minister Sutt lausus, et Nord Pooli elektribörsi hinna kujunemist on hakanud uurima turujärelevalve. «Peame saama selguse, kas on olnud tahtlikke turu moonutusi. Samuti on vaja sõltumatut analüüsi, kas praegune hinnakujunduse mudel on endiselt sobiv või vajab muutust,» toonitas Sutt. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles