Liimets: EL-il tuleb vastata Venemaa tegevusele Ukraina piiril (1)

BNS
Copy
13.10.2021 Tallinn Välisminister Eva-Maria Liimets. Foto:Sander Ilvest/Postimees
13.10.2021 Tallinn Välisminister Eva-Maria Liimets. Foto:Sander Ilvest/Postimees Foto: Sander Ilvest

Välisminister Eva-Maria Liimets osales esmaspäeval Euroopa Liidu välisasjade nõukogul, kus rõhutas, et Euroopa Liidul tuleb vastata Venemaa võimalikule agressioonile Ukraina piiril.

Välisministrid kõnelesid päevakajalise teemana Ukraina julgeolekuolukorrast. «Venemaa sõjaline eskalatsioon Ukraina suunal ohustab lisaks Ukrainale selgelt ka terve Euroopa julgeolekut, mistõttu tuleb liikmesriikidel vastata võimalikule agressioonile ühiste vastusammudega, vajadusel sealhulgas majandussanktsioonidega. Avaldasin täna toetust Euroopa Liidu välisasjade kõrge esindaja Josep Borelli ettepanekule arutada liidu võimalikke tegevusi eesoleval ülemkogul ning samuti kinnitasin üle, et Eesti seisab kindlalt Ukraina territoriaalse terviklikkuse ja suveräänsuse eest,» ütles Liimets.

Olukorrast Valgevenes rääkides tõi välisminister välja, et võimude vastaste sanktsioonide vastuvõtmine oli liikmesriikide ühise pingutuse tulemus, aga probleemid Valgevenes jätkuvad. «Tähelepanu tuleb hoida sealsete repressioonide ohvritel ja kodanikuühiskonna toetamisel, kellele avaldasin Eesti tugevat toetust ka eile Borrelli kokku kutsutud kohtumisel Valgevene kodanikuühiskonna esindajatega,» sõnas välisminister.

Liimets lisas, et Eesti ja teised liikmesriigid jälgivad ka teisipäeval Gomelis toimuvat kohtuprotsessi valimistel üheks presidendikandidaadiks pürginud blogija Sergei Tsihhanovski üle.

Kesk-Aasia olukorra arutelul rõhutas välisminister, et EL-i jätkuv humanitaarabi Afganistanile on oluline. «Peame jätkama jõupingutusi, et tagada inimestele vajalik abi väga keerulises olukorras ja astuma samme, et vältida humanitaarkriisi süvenemist ning sellest tingitud migratsioonivoo suurenemist. Seda tuleb teha muidugi viisil, mis ei legitimeeri Talibani võimu,» sõnas Liimets.

Ta lisas, et seetõttu on tähtis ka EL-i koostöö tihendamine Afganistaniga piirnevate Kesk-Aasia riikidega.

Esmaspäevasel välisasjade nõukogul arutati lisaks Ukraina ja Valgevene küsimustele ka Varoša suletud linna ja Etioopia olukorra teemal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles