Holm: koolidele testide hankel oleks saanud kiirustamist vältida

BNS
Copy
Koolidele mõeldud kiirtestid.
Koolidele mõeldud kiirtestid. Foto: Dmitri Kotjuh (Järva Teataja)

Riigikontrolör Janar Holm vastas esmaspäeval parlamendi ees arupärimisele koolide kiirtestide hanke kohta, märkides, et aset leidnud kiirustamist oleks saanud vältida.

Holm vastas riigikogu liikmete Helir-Valdor Seederi, Heiki Hepneri, Priit Sibula, Andres Metsoja, Tarmo Kruusimäe, Aivar Koka, Üllar Saaremäe, Sven Sesteri, Mihhail Lotmani ja Urmas Reinsalu arupärimisele. Selles sooviti teada, kas haridus- ja teadusministeerium on kiirteste hankides tegutsenud seadusega kooskõlas, teinud kõik endast oleneva, et probleeme ennetada, taganud ausa konkurentsi ja läbipaistvuse hanke käigus ning kasutanud maksumaksja raha kuluefektiivselt.

Samuti soovisid arupärijad riigikontrolli hinnangut, kas ministeerium pidanuks olema ajakirjanikega kiirtestide hankimisega seotud detailide osas avameelsem.

Riigikontrolör Janar Holm ütles, et haridus- ja teadusministeerium kasutas kiirtestide hankimisel kiireloomulisusele viidates erandlikku hankemenetlust. Holmi hinnangul oleks ministeerium saanud parema planeerimise korral kiirustades tegutsemist vältida. Hanke olukorras polnud tema sõnul kiireloomulisus enam välditav, küll aga oleks saanud vältida pakkumise küsimist vaid ühelt firmalt.

Ta nentis, et arvestades hanke suurt summat, oleks hoolimata ajasurvest tulnud pakkumisi võtta ka teistelt ettevõtetelt.

Holm sõnas, et ministeerium asus hanget tegema valdkonnas, milles tal puudusid spetsiifilised oskused. Selle põhjus seisis riigikontrolöri sõnul selles, et sotsiaalministeerium ei saavutanud kavandatud ajaraamis vajalikku tulemust, mis selgus viimasel hetkel. Seetõttu tegi haridus- ja teadusministeerium, mis teha sai ja nii nagu oskas. Holmi sõnul peaks nii spetsiifilises hankes hanke tegema asutus, millel on selleks vajalik kompetents.

Riigikontrolöri sõnul sai ministeerium hankega, mida soovis, ent näis, et asutused said erinevalt aru, mida valitsus otsustas ja mida erinevad asutuses ses valguses tegema peavad. Nii toonitas Holm, et otsuse täideviimiseks peab sellel olema kindel vastutaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles