Elatiskalkulaator aitab vanemaid omavaheliste kokkulepete sõlmimisel

BNS
Copy
Rahakott
Rahakott Foto: Erik Prozes

Justiitsministeerium koos Riigi Infosüsteemide Keskusega töötas välja elatiskalkulaatori, mis aitab lahku läinud lapsevanematel saavutada kokkulepet lapsele makstava elatise summas – eesmärk on vähendada kohtuvaidlusi ja suunata vanemaid omavaheliste kokkulepete sõlmimisele.

«Rakenduse abil saavad vanemad ise välja arvutada minimaalse summa, mille kohus tõenäoliselt nende pere puhul uuest aastast rakenduva süsteemi alusel välja mõistaks. Seejärel oleks elatise summa võimalik omavahel, perelepituse käigus või notariaalselt kinnitada,» ütles justiitsminister Maris Lauri.

«Loomulikult võivad vanemad omavahel kokku leppida ka suuremas summas, sest kalkulaator näitab ära vaid lähtekoha ehk miinimumi, mis seadusest tuleneva ülalpidamiskohustuse tagaks,» rõhutas Lauri.

1. jaanuaril jõustub seadusemuudatus, millega seotakse miinimumelatise määr lahti alampalgast ja asendatakse valemiga, mis põhineb uuringutel, majandusnäitajatel ja arvestab perede erinevat majanduslikku võimekust.

Elatisvaidluste lahendamine kohtus on viimastel aastatel muutunud üha keerukamaks ja see toob pooltele kaasa suure õigusabi- ja ajakulu ning traumeerib hingehaavu saanud osapooli, sealhulgas lapsi, kommenteeris Lauri.

«Kuna meie poolt välja töötatud uus valem on senisest lahendusest palju paindlikum ja võtab arvesse iga pere eripära, saigi loodud veebirakendus, mis aitab need arvutused ise ära teha ja samas veenduda, et kõiki aspekte on arvesse võetud. Loodame, et selle võrra näeme edaspidi ka oluliselt vähem valusaid kohtuvaidlusi,» lisas justiitsminister.

Elatiskalkulaator asub aadressil www.just.ee/elatiskalkulaator.

Mida võetakse arvesse minimaalse elatise arvestamisel?

Baassumma. Perekonnaseaduse järgi on minimaalse elatise summa arvutamisel baassumma 200 eurot. Baassummat korrigeeritakse iga aasta 1. aprillil eelnevate kalendriaastate tarbijahinnaindeksi muutuse võrra liitintressi põhimõttel.

Vanema sissetulek. Arvestatakse ka kohustatud vanema sissetulekut. Reeglina lisatakse baassummale kolm protsenti eelneva kalendriaasta Eesti keskmisest brutokuupalgast. Eelnõu jõustumise hetkel on lisatav summa 43 eurot ning lisatav summa arvutatakse ümber iga aasta 1. aprillil. Esimene ümberarvutus 2021. aasta keskmise brutokuupalga alusel toimub 2022. aasta 1. aprillil.

Laste arv. Arvesse võetakse elatist saavate laste arv samas peres. Arvestades võimalust kulusid veidi koondada mitme lapse korraga kasvatamisel, on alates teisest lapsest elatise summa 15 protsenti väiksem kui esimese lapse elatise summa. Elatise summat ei vähendata mitmike puhul ja laste puhul, kelle vanusevahe on suurem kui kolm aastat.

Toetused. Elatise summa kindlaksmääramisel võetakse arvesse lapsetoetust ja lasterikka pere toetust. Kui neid toetusi saab elatise nõudja, arvestatakse pool toetusest iga lapse kohta elatise summast maha. Kui aga maksja, siis arvestatakse see summa elatisele juurde.

Lapse elukoht. Arvesse võetakse ka lapse jagatud elukohta. Kui laps viibib elatist maksva vanema juures aasta lõikes keskmiselt vähemalt seitse ööpäeva kuus, vähendatakse elatise summat proportsionaalselt. Seega kui laps viibib mõlema vanema juures võrdselt, saab elatist nõuda vaid juhul, kui seda tingivad lapse suuremad vajadused, vanemate sissetulekute oluline erinevus või on lapsega seotud kulutused vanemate vahel ebavõrdselt jaotunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles