Soomaa ühepuulootsik lisati UNESCO nimistusse

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Loodi puutöömõisas õpitakse haabjat valmistama. Pildil Viljandi kultuuriakadeemia rahvusliku ehituse õppejõud Priit-Kalev Parts.
Loodi puutöömõisas õpitakse haabjat valmistama. Pildil Viljandi kultuuriakadeemia rahvusliku ehituse õppejõud Priit-Kalev Parts. Foto: Elmo Riig

Ühepuulootsiku ehk haabja ehitamine ja kasutamine Soomaal kanti eile õhtupoolikul UNESCO inimkonna kiireloomulist kaitset vajava kultuuripärandi nimistusse.

Eile toimus vaimse kultuuripärandi kaitse valitsustevahelise komitee 16. istung, kus anti teada, et Soomaa haabjas vastab kõigile tingimustele, et lisada selle ehitamine ja kasutamine UNESCO vaimsete pärandite nimistusse. Tavaliselt tehakse seda haavapuust.

Žürii hinnangul paistis Eesti teiste kandidaatide seas silma hästi ja professionaalselt kokkupandud kandidatuuriga. Kui oli teatatud, et ühepuulootsik lisatakse UNESCO nimekirja, anti Eesti esindajatele võimalus kahe minuti jooksul mõni sõna öelda. «Kogu Eesti nimel ma tähistan lootsiku lisamist nimistusse. See on kohalik identiteedi tähis kaitsmaks konkreetseid teadmisi ja oskusi,» ütles antropoloog, etnoloog ja folklorist Kristin Kuutmaa otse-eetris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles