Ametid tuletavad meelde: paugutite müük ja kasutamine on keelatud

BNS
Copy
Paugutid
Paugutid Foto: Margus Ansu

Tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve amet (TTJA) ning maksu- ja tolliamet tuletavad aastavahetuse eel meelde, et paugutite müük ja kasutamine on Eestis keelatud.

Pauguti on teravaid kilde mitteandvasse mittemetallist kesta paigutatud pürotehniline toode, mis laengu süttimisel tekitab peamiselt pauguga heliefekti. Viimastel nädalatel on maksu- ja tolliameti töötajad tuvastanud pauguteid välismaistest postipakkidest ning kõikidel juhtudel on nende tellijateks olnud alaealised.

Peamiselt on kõik tänavused postipakid tulnud Poolast, kus pauguti müük tavatarbijale on lubatud, kuid ka seal kehtib selle müügile vanusepiirang, sõltuvalt tootest kas 18 või 21 eluaastat.

Eestis keelatud kaup

«Eestis on pauguti müük ja selle kasutamine tavatarbijale keelatud. Pauguti vale kasutamisega on inimesed tekitanud endale väga tõsiseid tervisekahjustusi ja on ilma jäänud näppudest, peopesast või saanud tugevaid näokahjustusi,» ütles TTJA tehnikaosakonna juhataja Ingrid Teinemaa.

Maksu- ja tolliameti tolliosakonna sisepiiri valdkonnajuht Voldemar Linno rõhutas, et pürotehnika kuulub tollis keelatud kaupade hulka. «See tähendab, et Eestisse ei tohi postiga tellida või saata pürotehnikat. Sellised saadetised jäävad tollis kinni ja need konfiskeeritakse. Toll pöörab aastavahetuse saabudes pürotehnikale üha enam tähelepanu,» ütles ta.

Riigiasutused paluvad lapsevanematel jälgida, mida alaealised välismaistest e-poodidest tellivad. Paremal juhul konfiskeeritakse postipakkidest tuvastatud pürotehnika ja raha on kauba tellimiseks lihtsalt ära raisatud. Halvemal juhul võib paki tellijat oodata ka ametlik menetlus.

Juriidilist isikut saab pürotehnika müügile kehtestatud nõuete rikkumise eest karistada rahatrahviga kuni 32 000 eurot ning füüsilist isikut pürotehnika käitlemise nõuete rikkumise eest rahatrahviga kuni 300 trahviühikut ehk kuni 1200 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles