Vaktsineerimistõendite kehtivusaeg ühtlustub kõikjal ELis (1)

BNS
Copy
Peaminister Kaja Kallas.
Peaminister Kaja Kallas. Foto: Tairo Lutter

Euroopa Ülemkogul leppisid riigi- ja valitsusjuhid kokku, et vaktsineerimistõendi kehtivusaeg saab olema sama kõikjal Euroopa Liidus.

«Euroopa kolleegidega leppisime kokku, et läheneme koroonapandeemiaga seotud küsimustele ühtsete põhimõtete alusel.  See on vähim, mida saame teha, selleks et näiteks piiriületus Euroopas oleks inimestele võimalikult ühtsete reeglite alusel selge, vaba ja mugav,» ütles peaminister Kallas pärast ülemkogu.

Vaktsineerimistõendite kehtivusaeg pannakse paika Euroopa Komisjoni õigusaktiga lähitulevikus. 

Kõrgeid energiahindu puudutanud arutelul oldi üksmeelel probleemi tõsiduse ja põhjuste osas. «On selge, et kõrged energiahinnad mõjutavad igaüht. Peame vaatama, kuidas sellist olukorda tulevikus vältida. Euroopa energiaturg peab tõrgeteta toimima. Siin on ka Euroopa Komisjonil selge roll jälgida olukorda ja pakkuda välja lahendusi: taastuvenergia laialdasem kasutamine ja investeeringud rohetehnoloogiatesse toovad meile tulevikus soodsamad hinnad ja puhtama keskkonna,» ütles peaminister.

Kallase sõnul on hinnatõusu kiireks leevenduseks paljud riigid otsustanud toetada elanikke. Nii ka Eesti, kus riik abistab sadu tuhandeid peresid elektri-, sooja- ja gaasihinnatõusu hüvitamisel.

Euroopa Liidu riigi- ja valitsusjuhid arutasid ka Venemaa-poolseid agressiivseid ähvardusi Ukraina suunal ja Valgevene hübriidrünnakut. Riigi- ja valitsusjuhid saatsid jõulise sõnumi Venemaale: Ukraina-vastase agressiooni kasv toob Venemaale kaasa massiivsed tagajärjed koos karmide sanktsioonidega.

Euroopa Liidu julgeolekustrateegiast kõneldes märkis peaminister Kallas, et ELis on vaja pikaajalist vaadet, kuidas olla kõige paremal viisil valmis erinevateks ohtudeks. «Meie julgeolekustrateegia peab olema laiapindne ning võimaldama reageerida nii traditsioonilistele sõjalistele ohtudele kui ka uutele ohtudele,» ütles Kallas.

Arutelud Euroopa Liidu julgeolekupoliitika järgmise kümne aasta aluste ehk nn strateegilise kompassi osas jätkuvad ning see plaanitakse vastu võtta järgmise aasta märtsis toimuval Euroopa Ülemkogul.

 

 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles