Kui just valitsus ei kuku, astub Kaljulaidi ja Partsi saabastesse orav (5)

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Kadriorgu kolimise järel täitis Kaljulaidist vabaks jäänud koha Parts. Eeldusel, et praegune koalitsioon jääb samaks, peaksid Reformierakond ja Keskerakond leidma tema kohale uue inimese.
Kadriorgu kolimise järel täitis Kaljulaidist vabaks jäänud koha Parts. Eeldusel, et praegune koalitsioon jääb samaks, peaksid Reformierakond ja Keskerakond leidma tema kohale uue inimese. Foto: Kollaaž

Küsimuses, kes jätkab Eesti esindajana Euroopa Kontrollikojas, kui Juhan Partsi ametiaeg lõpeb, on vesi hetkel veel sogane. Võimalikke muutujaid, alates võimuliidu püsimisest või lagunemisest, on lihtsalt niivõrd palju. Teada on vaid, et vähemalt praegu tasub kandidaati otsida eelkõige Reformierakonnast.

12 aastat oli Eesti esindaja kontrollikojas hilisem vabariigi president Kersti Kaljulaid. Luksemburgist otse Kadriorgu kolimise järel täitis Kaljulaidist vabaks jäänud koha 2017. aasta jaanuaris Juhan Parts.

Pisut enam kui 12 kuu pärast lõpeb Partsi kuueaastane ametiaeg ning eeldusel, et praegune koalitsioon jääb samaks, peaksid Reformierakond ja Keskerakond leidma ametikohale uue inimese, kelle rahandusminister kandidaadina üles seab ning Euroopa Liidu nõukogu ametisse nimetab.

Selge on Postimehele nenditu kohaselt vaid see, et kui just valitsus ei kuku, siis Partsi kui opositsioonilise Isamaa esindaja jätkamine on välistatud poliitilistel kaalutlustel. Võimuliidus on üritatud kinni pidada pariteetsuse põhimõttest ning üks rahvusvaheline tippametikoht ehk Euroopa Komisjoni voliniku portfell on juba keskerakondlase (Kadri Simsoni) käes. Seega peaks Euroopa Kontrollikoja liikme kandidaat tulema just oravate seast.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles