Eluaegne vang Ustimenko ei saa ilma tagatisrahata ajalehte kohtusse kaevata (2)

BNS
Copy
Postimehe vastu kohtusse läinud Juri Ustimenko peab tagama vastaspoole menetluskulud.
Postimehe vastu kohtusse läinud Juri Ustimenko peab tagama vastaspoole menetluskulud. Foto: Margus Ansu

Tallinna ringkonnakohus tegi eelmisel nädalal märgilise määruse, millega kohustas meediaettevõtte vastu kohtusse läinud eluaegset vangi Juri Ustimenkot tagama võimaliku kohtukaotuse korral vastaspoole menetluskulude hüvitamise vähemalt 1200 euro ulatuses.

Eestis viis inimest ja Lätis ühe inimese mõrvanud Ustimenko ei ole rahul, et teda nimetatakse temast kirjutatud artiklites sarimõrvariks ning läks Postimehe vastu kohtusse.

Kuna kinnipeetavatelt ja ka eluaegsetelt vangidelt on raske või suisa võimatu nende kohtukaotuse korral menetluskulusid tagasi saada, siis taotleski meediaettevõte kohtult hagi tagamist.

Ringkonnakohus rahuldas ASi Postimees Grupp taotluse menetluskulude katteks tagatise andmiseks ning kohustas Juri Ustimenkot andma vastaspoole eeldatavate menetluskulude katteks tagatise 1200 eurot.

Ustimenko peab tagatisraha kandma 15 päeva jooksul rahandusministeeriumi arvelduskontole. Kohtu määratud tähtpäevaks tagatise tasumata jätmisel jätab kohus Ustimenko hagi läbi vaatamata.

Kohtumäärus on lõplik ja seda vaidlustada ei saa.

Ustimenko ja tema sõbra Dmitri Medvedevi 2002. aasta veebruarist maini Eestis ja Lätis toimunud kuritegudes kaotas elu seitse ning sai vigastada kuus inimest.

Süüdistuse kohaselt tappis Ustimenko Eestis viis ja Lätis ühe inimese ning ühe mõrva pani toime Medvedev, kes ise hukkus hiljem tulevahetuses Läti politseinikega.

Koos Ustimenko ja Medvedeviga osales röövimistes ka Ida-Virumaalt pärit Valentin Oleinikov, kelle Ustimenko ja Medvedev hiljem tapsid.

2002. aasta mais põgenes Ustimenko Eestist Poolasse, kuid tabati seal ning anti sama aasta 12. novembril Eestile välja.

Ustimenko eluks ajaks vangi mõistmine jõustus 2004. aasta detsembris, kui riigikohus ei võtnud tema kaitsja kaebust arutusele.

Ustimenko karistusaja algust arvestatakse tema kinnipidamisest 2002. aasta 12. novembril.

Ustimenko oli kohtu ees viimati 2019. aastal, kui kohus mõistis talle vanglas toimepandud kuritegude eest üheksa-aastase vanglakaristuse, mis loeti kaetuks tema eluaegse vangistusega.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles