Maksuamet jõuluvanade üle eraldi arvestust ei pea

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Jõuluvanade konverents, foto on illustratiivne!
Jõuluvanade konverents, foto on illustratiivne! Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Kuigi maksu- ja tolliamet jõuluvanadena tegutsevate ettevõtjate üle eraldi arvestust ei pea, soovitab amet siiski jõulumeestel maksud tasuda nii nagu igal teiselgi ettevõtjal. 

Kohtades, kuhu jõulumees tingimata ei jõua, kasutatakse näiteks jõuluvana renditeenust. Küsitakse nii tunnitasu kui ka õhtutasu ja aastaid levib teadmine, et hea vana võib õhtuga teenida kuupalgagi. 

«Ettevõtja maksab oma maksud ise, kuid mitteettevõtja palkamisel on maksude tasumise ja deklareerimise kohustus teenuse tellijal,» toonitas maksu- ja tolliameti maksuauditi üksuse juht Erkki Paulus. 

Tema sõnul on kõige lihtsam kasutada maksude tasumiseks ettevõtluskontot, kus saab kõik kohe arveldatud ning hiljem ei teki eraldi deklareerimiskohustust. «Teine variant on märkida teenitud tulu järgmise aasta füüsilise isiku tuludeklaratsioonil. Kolmas võimalus on registreerida end ettevõtjana (FIE) või asutada tegevuse tarbeks osaühing,» loetles Paulus. 

Ümbrikupalka tasub vältida ka jõulumehel

Maksuameti teatel on mustalt töötamine üks nende prioriteetsemaid valdkondi ja kontrolli sattumise risk on kõrge. «Juhime tähelepanu sellele, et iga tööandja, sõltumata staatusest – ka eraisik – peab töötajale tehtavast töötasust kinni tulumaksu ja kannab selle üle maksu-ja tolliametile,» selgitas Paulus.

Tööandja arvestab ja tasub oma arvelt sotsiaalmaksu, tagades pensioni- ja ravikindlustuse. Lisaks arvestab, deklareerib ja tasub tööandja nii töötaja kui ka tööandja töötuskindlustusmakse. «Selgitame, et kui äriühing jätab maksud deklareerimata, siis tulumaksu deklareerimise ja maksukohustus lasub töötajal, kes on nõustunud ümbrikupalga saamisega,» lisas ta. 

Seda, kui palju võiks Eestis jõuluvanasid registreeritud olla, kas siis FIE-na või OÜ-s, amet täpsustada ei oska. Jõuluvanade üle arvestust eraldi ei peeta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles