OTSUS LANGETATUD ⟩ Tõhustusdoose saab kolme kuu möödumisel (1)

Kadri Tammepuu
, ajakirjanik
Copy
Vaktsineerimistelk Tallinnas Vabaduse väljakul.
Vaktsineerimistelk Tallinnas Vabaduse väljakul. Foto: Eero Vabamägi

Sotsiaalministeerium otsustas täna toetada immunoprofülaktika komisjoni ettepanekut teha tõhustusdoosi kahe või kolme kuu möödumisel esmasest vaktsineerimiskuurist, digiregistratuuris saab selleks juba ka aega broneerida.

«Hommikul ootas meid komisjoni ettepanek selle kohta, et tõhustusdoose võiks teha varem,» ütles sotsiaalministeeriumi vaktsineerimise kommunikatsioonijuht Kadri Hansalu. «Kell 9 toimus ministeeriumis koosolek ja vormistasime asja ära.» Tõhustusdooside lühema tähtaja küsimuses valitsusse minema ei pea, otsus jõustus kohe.

Otsuse kohaselt saavad Jansseni koroonavaktsiiniga vaktsineeritud täisealised teha tõhustusdoosi kahe kuu möödumisel esimesest doosist.

AstraZeneca, Pfizer/BioNTechi ja Moderna vaktsiiniga esmase vaktsineerimiskuuri läbinud täiskasvanutel on võimalus tõhustusdoosi saada vähemalt kolm kuud pärast esmast vaktsineerimiskuuri.

«Eriti oluline on kiirem tõhustusdoosi tegemine pärast Jansseni vaktsiiniga vaktsineerimist, sest praeguste andmete kohaselt ei anna selle vaktsiini üks doos mRNA vaktsiinidega samaväärset kaitset,» ütles perearst, immunoprofülaktika komisjoni liige Marje Oona.

Vaktsineerimiseks saab juba praegu broneerida visiidiaega, mis arvestab uute tähtaegadega. Esialgu tasuks aga varuda kannatust, kuna digiregistratuuris on suure huviliste hulga tõttu tekkinud ootejärjekord. «Kuigi otsus on värske, olime tehniliselt valmis, sest ettevalmistavad tööd käisid tegelikult juba varem,» teatas Hansalu.

Tõhustusdoosina soovitab immunoprofülaktika ekspertkomisjon kasutada mRNA vaktsiine Pfizer/BioNTech ja Moderna, erandjuhtudel ka Janssenit.

Haigekassa on alustanud ka vaktsineerijate teavitamist. Vaktsiine Hansalu sõnul jätkub: «Kesklaos peaks neid olema veel üle 250 000 doosi.»

Automaatseid sms-kutseid tõhustusdoosile hakatakse saatma uue lühema intervalliga kohe peale jõulupühi. Meeldetuletusi saavad Hansalu sõnul need, kes on riigiga oma kontaktandmeid jaganud.

Koroonaviiruse, sealhulgas kergesti nakkava omikroni tüve levik Eestis kiireneb. Viimase seitsme päeva keskmine nakatunute arv on kerkinud 594-ni. Tuvastatud on kokku 478 koroonapositiivset, kelle puhul viitab genotüpiseerimine omikrontüvele.

«Soovitame esimesel võimalusel end tõhustusdoosiga kaitsta,» ütles Oona. Kõige kriitilisem on seis nende 150 000 inimesega, kel on vaktsineerimiskuuri lõpetamisest möödas üle kuue kuu – nemad võiksid esimesel võimalusel vaktsineerima minna.

«Omikroni variandi leviku valguses on oluline nii esmase vaktsineerimiskuuri kui ka tõhustusdoosidega hõlmatuse tõstmine ühiskonnas,» kinnitas Oona.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles