FOTOD Uusmadala ja Naissaare vahel lebab 17. sajandist pärinev kaunis vrakk

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Ahter
Ahter Foto: Muinsuskaitseameti fotod

Muinsuskaitseamet jagas ühismeedias kaadreid Uusmadala ja Naissaare vahel lebavast vrakist, mille hukkumisaeg arvatakse jäävat 17. sajandisse. 

Muinsuskaitseamet märgib, et veel nimetu laeva vraki pikkus on ligi 25 ja laius 5 meetrit ning ühtlasi on purjeka eeldatavaks hukkumisajaks 17. sajand. «Sellele viitavad pardalt leitud esemed, näiteks on leitud kahe sangaga terviklikult säilinud savinõu ja Skandinaavia päritolu punasest glasuurkeraamikast pudeleid,» selgitab amet, lisades, et sellele ajajärgule viitavad ka laeva ehituslikud iseärasused.

«Laeval on olnud suhteliselt sirge vöörtääv ja ümarakujuline ahter, kus on selgelt näha sissepoole pöörduvad kaared. Küllaltki lihtne taglastus võimaldas laeva käigus hoida väiksearvulisema, umbes 6-10 mehest koosneva meeskonnaga,» kirjeldab muinsuskaitseamet.

Ehkki vrakk on settekihiga kaetud, märkab selle puitehisdetaile selgesti. «Paljud neist on tõenäoliselt kukkunud vraki kõrvale merepõhja, kuid mõned asuvad siiski veel oma algsel kohal,» pakub amet. 

Muinsuskaitseamet selgitas, et 17. sajandil ja ka hiljem sõitsid Läänemerd hollandi kaubalaevad flöitid. Kuigi kaubalaevi kasutati massiliselt, on arheoloogilisi leide neist paarikümne ringis. «Tõenäoliselt kuulub ka selle purjeka vrakk mõnele flöitist arenenud laevatüübile,» tõdeb amet. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles