Tšaadi järve regioonis hukkus lahingutes kuus sõdurit ja 22 džihadisti

Copy
Ühisvägedesse kuuluvad Nigeri sõjaväelased.
Ühisvägedesse kuuluvad Nigeri sõjaväelased. Foto: ISSOUF SANOGO/Scanpix

Tšaadi järve regioonis hukkus lahingutes kuus sõjaväelast ja vähemalt 22 džihadisti, teatasid reedel piirkonnas tegutsevad Nigeri, Nigeeria, Kameruni ja Tšaadi ühisväed (MNJTF).

Teisipäeval lõppenud kolmenädalases operatsioonis tegutsesid ühisväed Nigeeria territooriumil. Surma said neli Nigeeria ja kaks Nigeri sõdurit, veel 23 nende kaasvõitlejat sai haavata.

«Vähemalt 22 terroristi neutraliseeriti,» öeldi ühisavalduses, viidates terroristidele.

Tšaadi järv on suur vee- ja sooala, mis piirneb Nigeri, Nigeeria, Kameruni ja Tšaadiga. Pühasõdalaste rühmitused Boko Haram ja Islamiriigi Lääne-Aafrika Provints kasutavad seda piirkonda juba aastaid selleks, et korraldada rünnakuid nii sõjaväele kui ka tsiviilisikutele.

Kameruni, Nigeeria, Nigeri ja Tšaadi võimud enamasti rühmitustel vahet ei tee ja nimetavad kõiki Boko Haramiks.

2020. aasta märtsis tapeti Bohoma poolsaarel sadakond Tšaadi sõjaväelast, mille järel asus Tšaadi toonane president Idriss Deby Itno vasturünnakule.

Deby tapeti 2021. aasta aprillis riigi põhjaosas mässulistega võideldes. Seejärel võttis võimu sõjaväehunta eesotsas tema poja Mahamat Idriss Deby Itnoga.

Islamiäärmuslaste relvarühmituse Boko Harami tegevus algas 2009. aastal Põhja-Nigeerias ja levis seejärel naaberriikidesse. ÜRO andmetel on mässu käigus tapetud rohkem kui 36 000 inimest ja kolm miljonit on oma kodudest põgenenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles