Prantsuse politsei vahistas keemiarelvadega seotud süürlase

Copy
ÜRO sõidukid Ghoutas 2013. aastal.
ÜRO sõidukid Ghoutas 2013. aastal. Foto: BASSAM KHABIEH/Scanpix

Prantsuse politsei teatas pühapäeval, et vahistas Süüria ja Prantsusmaa kodakondsusega mehe, keda kahtlustatakse Süüriasse keemiarelvade tootmiseks vajalike komponentide tarnimises oma laevafirma kaudu.

1962. aastal sündinud ja välismaal elav mees peeti ühe korrakaitseallika teatel kinni laupäeval Lõuna-Prantsusmaal.

«Ta naasis koos perega Prantsusmaale puhkusele,» ütles juhtumiga seotud allikas.

«Teda kahtlustatakse inimsusevastaste kuritegude toimepanemise vandenõus, inimsusevastastele kuritegudele kaasaaitamises ja sõjakuritegudele kaasaaitamises,» ütles kohtuallikas uudisteagentuurile AFP.

Keemiarelvade Keelustamise Organisatsiooni (OPCW) kohtumisel Haagis kasvas novembris taas surve Süüriale ja Venemaale seoses keemiarelva väidetava kasutamisega.

Damaskus ei ole endiselt oma keemiarelvi deklareerinud ega inspektoreid vastu võtnud, ütles OPCW juht Fernando Arias. Kremli kriitiku Aleksei Navalnõi mürgitamine närvimürgiga kujutab endast aga endiselt tõsist ohtu maailma püüetele keemiarelvadest loobuda, lisas Arias.

Süüria eitab keemiarelva kasutamist ja väidab, et andis oma relvavarud üle vastavalt 2013. aasta lepingule USA ja Venemaaga pärast arvatavat sariinirünnakut, milles sai Damaskuse Ghouta eeslinnas surma 1400 inimest. Süüria jäi aprillis OPCW-s ilma hääleõigusest, kuna rahvusvaheline uurimine süüdistas režiimi ka teistes keemiarünnakutes.

«Süüria ei ole tänaseni ühtki nõudmist täitnud ning Damaskuse deklareerimist ei saa pidada täpseks ja täielikuks,» ütles Arias kohtumisel.

Venemaad on süüdistatud suutmatuses vastata küsimustele seoses Navalnõi mürgitamisega närvigaasiga Novitšok, milles lääs süüdistab Kremlit.

«Keemiarelva kasutamine Vene Föderatsiooni territooriumil kujutab endast konventsioonile tõsist ohtu,» ütles Arias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles