Kohtla-Järvel tõmmati endistele linnajuhtidele hüvitiste maksmise plaanile pidurit (2)

Margus  Martin
, ajakirjanik
Copy
Eduard Odinets.
Eduard Odinets. Foto: Peeter Lilleväli/Põhjarannik

Kohtla-Järve linnavolikogu tänasel erakorralisel istungil oli plaanis määrata hüvitisi endistele linnajuhtidele. Sotsiaaldemokraatide nõudel võeti need punktid päevakorrast maha. 

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni esimees Eduard Odinets märkis, et mitte ükski otsuse eelnõu hüvitiste määramiseks ei vastanud haldusmenetluse põhimõtetele, linnavolikogu töökorrale ega kohaliku omavalitsuse korralduse seadusele.

«Üheski otsuses ei olnud põhjendatud ega kaalutlused välja toodud, miks ühele või teisele endisele linnajuhile määratakse üks või teine hüvitis. Võeti seadusega lubatud maksimaalsed summad ja sellega piirduti,» rääkis Odinets.

Ta lisas, et volikogu otsusest peab selguma, miks üks või teine summa on otsustatud maksta. «Sellega ei näinud aga mitte keegi vaeva. Linnasekretärilt, kes oli eelnõude algataja, ootaks siiski suuremat haldusõiguse tundmist,» tähendas Odinets linnasekretär Anna Generalovale viidates.

Lisaks kasutati Eduard Odinetsi sõnul eelnõudes seadusest erinevat terminoloogiat ja ühegi otsuse puhul ei räägitud linnajuhtidest kui endistest. «Näiteks otsus pealkirjaga «Linnapeale hüvitise määramine» viitab praegusele linnapeale, kuid meie teada ei plaani härra [Toomas] Nael veel lahkuda», märkis ta. «Nii halvasti koostatud õigusakte ma pole ammu Kohtla-Järvel näinud.»

Linnavolikogu erakorralisel istungil oli plaanis määrata hüvitist endisele linnapeale Ljudmila Jantšenkole kolme kuu ametipalga ulatuses, endisele linnavolikogu esimehele Riina Ivanovale kuue ning endistele abilinnapeadele Deniss Veršininile, Niina Aleksejevale ja Viive Keskkülale kolme kuni kuue kuu ulatuses.

Kokku oleks hüvitised tähendanud linnaeelarvele täiendavat kulu ligi 130 000 euro suuruses summas.

Volikogu erakorralise istungi päevakorda esitatud kuuest punktist jäi seega alles üks – Kohtla-Järve linna 2021. aasta teise, 430 000 euro suuruse lisaeelarve vastuvõtmine.

Seda kommenteerides lausus Eduard Odinets, et volikogu saadikud pandi sisuliselt viimasel hetkel fakti ette - võtke või jätke. «Kõik kulud on tegelikult juba ammu tehtud. Mure on selles, et lisaeelarve peab olema avaldatud Riigi Teatajas sellel aastal ja jõustub kolmandal päeval pärast avaldamist. Linnavalitsus peab jõudma linnaasutuste vahel lisaeelarve ära jaotada. Tahan väga näha, kuidas see kõik allesjäänud kolme päevaga juhtub,» kõneles ta.

Kohtla-Järve volikogus on 25 kohta, millest 16 kuulub Keskerakonna, Reformierakonna ja valimisliidu Progress võimuliidu esindajatele. Opositsiooni kuuluvad Sotsiaaldemokraatlik Erakond ja valimisliit Restart.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles