Liibüa parlament keeldus uut valimispäeva määramast

Copy
Abdulhamid al-Dbeibah.
Abdulhamid al-Dbeibah. Foto: HAZEM AHMED/Scanpix

Liibüa parlament keeldus esmaspäeval kindlaks määramast eelmisel nädalal toimuma pidanud presidendivalimiste uut kuupäeva, jättes üles küsimärgid hääletuse saatuse kohta.

Reedeks kavandatud valimised pidid kujunema kulminatsiooniks ÜRO juhitud jõupingutustele tirida Liibüa välja kümme aastat väldanud konfliktist. Kuid plaani tõukasid rööbastelt kibedad vaidlused kandidaatide ja vaidlusaluse õigusraamistiku üle.

Esmaspäeval esitas valimiste eest vastutav parlamendikomisjon aruande, mille kohaselt on praeguses etapis uue kuupäeva määramine riskantne. See oli otseses vastuolus valimiskomisjoni soovitusega korraldada hääletus 24. jaanuaril.

Parlamendikomisjon, mis on osa 2014. aastast Liibüa idaosas baseeruvast seadusandlikust kogust, soovitas koostada «uue, realistliku ja kohaldatava teekaardi kindlaksmääratud etappidega, selle asemel et fikseerida uued kuupäevad ja korrata samu vigu».

Liiba üldvalimised on kogu viimase aasta olnud keskseid küsimusi ÜRO vahendatud rahuläbirääkimistel.

Lisaks takistavad valimiste korraldamist ka pikaajaline tüli riigi ida- ja lääneosa vahel ning suur arv välisvõitlejaid, kes mõlemat vaenupoolt toetavad.

Valimiste ärajäämine eelmisel reedel on tekitanut kartusi, et Liibüa vaenupooled võivad uuesti sõdimist alustada.

Valimised pidid olema sõjast räsitud Liibüa jaoks uueks alguseks. Riigis kukutati ja tapeti 2011. aastal diktaator Muammar Gaddafi.

Viimastel aastatel on riik olnud lõhestunud kahe valitsuse vahel, riigi idaosa valitses sõjapealik Khalifa Haftar ning Tripolis oli võimul ÜRO toetatud valitsus. Mõlemat osapoolt toetavad erinevad välisriigid.

Riiki ohustab ka poliitiline vaakum, sest mõnede seaduseandjate sõnul lõppes üleminekuvalitsuse mandaat 24. detsembril, samal päeval, kui oleks pidanud toimuma valimised.

Parlamendi siseasjade komisjoni esimees Suliman al-Harrari ütles uudisteportaalile Fawasel, et parlament peab otsustama, kas ülemineukuvalitsus võib jätkata riigijuhtimisega kuni valimiste toimumiseni.

Lääneriikide esindajad kutsusid kaose ja segaduste vältimiseks valitsust üles jätkama kuni valimisteni.

Valitsus, mis koosneb kolmeliikmelisest presidentaalsest nõukogust ning peaminister Abdul Hamid Dbeibahi juhitud valitsuskabinetist, määrati ametisse aasta algul eesmärgiga viia riik 24. detsembril valimistele.

Ka Dbeibah teatas soovist kandideerida presidendiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles