Tuleva aasta puu on selgunud

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Pihlakobarad.
Pihlakobarad. Foto: Ott Luuk

2022. aasta puu tiitli pälvis looduslikuna kasvav harilik pihlakas (Sorbus aucuparia), teatas Eesti Looduse toimetus, kes on valinud aasta puud 1996. aastast saadik. Pihlakas oli aasta puu ka 22 aastat tagasi, 2000. aastal.

Harilik pihlakas on Eestis üks kõige laiemalt levinud taimeliik, temast sagedamad on ainult harilik raudrohi ja harilik hiirehernes – isegi harilik mänd on vähem levinud kui pihlakas. 

Pihlakas on inimeste meeli köitnud ammustest aegadest. Nõiapuu, õuevärava valvaja, kahjurite peletaja, lindude lemmik. Selle kuvandi varjus on aga teistsugune pihlakate lugu oma iluduste, harulduste ja kummaliste sugulussuhetega.

Pihlaka-aasta on loodushuvilisele suurepärane ettekääne saada tuttavaks selle kirju seltskonnaga, keda võib kohata mitte üksnes metsas ja niidul, vaid ka aedades ja parkides.

Eesti Looduse 2022. aasta jaanuarinumbris tutvustab harilikku pihlakat ja ta lähisugulasi botaanik Ott Luuk. Samas jaanuarinumbris tutvustatakse pikemalt ka teisi aasta olendeid: karu, metskurvitsat, vareskaera-aasasilmikut, balti sõrmkäppa ja saab ülevaate 2022. aasta mullaks valitud tehismullast.

Edaspidi pälvivad Eesti Looduses suuremat tähelepanu ka aasta seen, kõrreliste tõlvtõvik (Epichloë typhina) ja aasta sammal sulgjas õhik (Neckera pennata).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles