Memoriali sulgemine summutab kommunistliku režiimi kuritegude uurimise (2)

Copy
Inimõigusorganisatsiooni Memorial toetaja meeleavaldusel Vene ülemkohtu hoone ees.
Inimõigusorganisatsiooni Memorial toetaja meeleavaldusel Vene ülemkohtu hoone ees. Foto: YURI KOCHETKOV

Eesti Mälu Instituut mõistab hukka Vene võimude otsuse likvideerida sõltumatu ühendus rahvusvaheline Memorial, mis on alates 1987. aastast uurinud Nõukogude Liidu poliitilisi repressioone ja jäädvustanud nende ohvrite mälestust.

Memoriali süüdistati selles, et Nõukogude Liidust loodi väär kuvand kui terroririigist ja mustati Teise maailmasõja mälestust. Selle otsusega käib Venemaa üht jalga kommunistliku Hiinaga, kus samuti on varasemate kommunistlike kangelaste tegudes kahtlemine kriminaliseeritud.

Kõnealune otsus puudutab lisaks Venemaale kõiki riike, mis on olnud NSV Liidu poolt okupeeritud või temast sõltuvad. See näitab kasvavat soovi riiklikku sundi kasutades pärssida NSV Liidu poliitiliste repressioonide uurimist ning ohvrite avalikku mälestamist.

Toetudes Euroopa Parlamendi 19. septembri 2019. aasta resolutsioonile Euroopa mälestamise tähtsusest Euroopa tuleviku jaoks, leiab Eesti Mälu Instituut, et kujunenud olukorras on rahvusvaheline üldsus moraalselt kohustatud tegema kõik endast oleneva, et NSV Liidu kommunistliku režiimi toime pandud aegumatute rahvusvaheliste kuritegude suhtes toimuks analoogselt natsionaalsotsialismi kuritegudega pädev kohtulik uurimine ning neile antaks juriidiline hinnang. Memoriali kogutud andmed on nende kuritegude uurimisel hindamatu väärtusega.

Eesti Mälu Instituut valmistub 2026. aastal avama Tallinnas Patarei vanglas Rahvusvahelist Kommunismiohvrite Mälestusmuuseumit. Oluline osa tulevasest ekspositsioonist käsitleb NSV Liidu kommunistliku režiimi terrorit oma kodanike ning vallutatud alade elanike kallal.

«Olukorras, kus kommunistlike režiimide kuritegude uurimine Venemaal muudetakse võimatuks, on meie kohus sellesse jätkuvalt panustada. Oleme valmis otsima võimalusi kaasamaks muuseumiga seotud uurimistöösse ka Vene ajaloolasi, kellelt kodumaal võetakse võimalus uurimistöö jätkamiseks,» toonitab Eesti Mälu Instituut.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles