Aasta vahetub plusskraadidega, kuid edasi läheb külmemaks

Copy
Uue aasta esimene öö pakub soojakraade, vihma ja lörtsi.
Uue aasta esimene öö pakub soojakraade, vihma ja lörtsi. Foto: Marko Saarm / Sakala

Riigi ilmateenistus hoiatab aasta viimasel ööpäeval jäiteohu eest. Samas heideti pilk minevikku ja meenutati, millised olid varasemate aastate lumeolud Eestimaa eri paikades enne uue aastanumbri saabumist.

Selgub, et vana aasta viimasel päeval on maksimaalne lumikatte paksus olnud kõige suurem Kuusikul, kus 2010. aastal mõõdeti 75 sentimeetrit. Samal aastal oli see Sämil näiteks 72 ja Väike-Maarjas 64 cm.

Uue aasta esimese päeva saabudes on nähtud ka suisa paljast maapinda. Esirinnas on selles arvestuses viimase 57 aasta vaatlustulemuste põhjal lausa 31 korda uue aasta saabumist lumevabana tervitanud Sõrve vaatluskoht.

Kihnu, Ruhnu ja Vilsandi vaatluskohas pole aasta esimesel päeval grammigi lund nähtud 27-l eri aastal.

Maksimaalne lumikatte paksus 31. detsembril ja lumetud vaatluskohad aastate lõikes.
Maksimaalne lumikatte paksus 31. detsembril ja lumetud vaatluskohad aastate lõikes. Foto: Keskkonnaagentuur, riigi ilmateenistus

Aasta lõpus varitseb teedel jäiteoht

Eesti ilmateenistus märgib, et kuigi tänavu katab lumi kõikjal maad, on aasta viimasel ööpäeval suur jäiteoht ning teed muutuvad libedaks.

31. detsember tuleb kõikjal plusskraadidega. Plusskraadide, vihma ja lörtsiga algab samuti uue aasta esimene öö.

1. jaanuaril muutub ilm päeva jooksul külmemaks ning õhtul on temperatuur juba kõikjal miinuspoolel, mistõttu muutuvad teed jäiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles