Tuntud pokkerimängija süüdimõistmine küberkuritegudes jõustus

BNS
Copy
Dennis Einasto
Dennis Einasto Foto: Pm

Tuntud pokkerimängija Dennis Einasto süüdimõistmine küberkuritegudes jõustus, sest riigikohus ei võtnud asja neljapäeval arutusele. Otsuse põhjal tuleb Einastol kanda ligi 4,5-aastane reaalne vanglakaristus.

Kuna riigikohus Dennis Einasto kaitsja vandeadvokaat Mihkel Gaveri, riigiprokuröri Piret Paukštyse ja Madis Einasto kaitsja vandeadvokaat Sirje Musta kaebusi ei aruta, siis jõustus kevadine Tartu ringkonnakohtu otsus, millega mõisteti Einastole vanglakaristus.

12. augustil mõistis maakohus Dennis Einasto süüdi arvutikuritegude ettevalmistamises, arvutikelmuses, ebaseaduslikult arvutisüsteemide kasutamises ning suures ulatuses rahapesus.

Maakohtu otsusega mõisteti õigeks samas kriminaalasjas samuti suures ulatuses rahapesus süüdistatud Madis Einasto. Maakohtu otsusele esitasid apellatsioonkaebuse nii süüdistatavate kaitsjad kui prokuratuur.

Esmalt käsitles ringkonnakohus Dennis Einastole süüdistuses etteheidetud 59 arvutikuriteo ettevalmistamist. Neljas teos mõistis ringkonnakohus Dennis Einasto õigeks. 55 teos jäi maakohtu süüdimõistev otsus muutmata, kuid ringkonnakohus hindas viis tegu ümber kuriteokatseteks. Dennis Einasto süüdi tunnistamine 118 arvutisüsteemidele ebaseadusliku juurdepääsu hankimises jäi muutmata.

Arvutikelmuse süüdistuse osas kvalifitseeris maakohus Dennis Einasto poolt toimepandu üheks jätkuvaks teoks. Ringkonnakohus selle käsitlusega ei nõustunud ning asus seisukohale, et tegemist on 94 erineva arvutikelmusega. Kuriteona leidsid kohtu hinnangul kvalifitseerimist 27 arvutikelmust, millega Dennis Einasto tekitas kahju kokku üle 25 000 euro ulatuses.

Rahapesu ei leidnud kinnitust

Dennis Einastole pandi süüks ka grupiviisilist suureulatuslikku rahapesu, mis seisnes süüdistuse kohaselt selles, et ta kandis krüptoraha üle Madis Einastole, samuti anonüümsetesse virtuaalrahakottidesse ning värbas kolm inimest, kelle pangakontosid kasutada.

Ringkonnakohus leidis, et Dennis Einasto tuleb rahapesusüüdistuses mõista täielikult õigeks. Kohtu hinnangul on küll tõendatud, et ta tegi erinevaid toiminguid rahaga, mis oli hangitud arvutikelmuste ja hasartmängudega, krüptoraha kaevandades, investeerides või muul viisil, kuid tema teod ei liigitu klassikalise rahapesu alla ehk ei leidnud tõendamist, et ta soovis raha kuritegelikku päritolu varjata – tema soov võis olla raha tarbimiseks kätte saada või anda Madis Einastole kasutamiseks.

Ka Madis Einasto rahapesus õigeksmõistmise jättis ringkonnakohus muutmata. Kohus leidis, et tõendatud ei ole raha kuritegeliku päritolu varjamise eesmärk ning raha kasutamisse puutuvalt jäi täitmata subjektiivne kuriteokoosseis. Küll aga leidis ringkonnakohus, et Madis Einastol tuleb riigile tasuda 194 560 eurot, mille Dennis Einasto oli hankinud kuritegude tulemusena ja andnud Madis Einastole kasutamiseks.

Muus osas jättis ringkonnakohus maakohtu otsuse muutmata. Samaks jäi ka Dennis Einastole kuritegude toimepanemise eest mõistetud karistus. Kuivõrd ta pani kuriteod toime katseajal, suurendati määratud karistust talle varasemalt kelmuse, dokumendi võltsimise ja võltsitud dokumendi kasutamise eest mõistetud karistuse võrra. Liitkaristusena tuleb Dennis Einastol seega vanglas ära kanda neli aastat, viis kuud ja 26 päeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles