Hiina avas taas saatkonna Nicaraguas

Copy
Taiwani liitlaste lipud Taipeis.
Taiwani liitlaste lipud Taipeis. Foto: Ritchie B. Tongo/Scanpix

Hiina avas reedel taas oma saatkonna Nicaraguas pärast seda, kui riik teatas detsembri algupoolel, et katkestab diplomaatilised suhted Taiwaniga Hiina kasuks.

«Olete teretulnud meie Nicaraguasse kindlusega, et mõlemal riigil on meie vennassuhetes ees edu ja võitude tulevik,» ütles välisminister Denis Moncada saatkonna taasavamist tähistaval tseremoonial.

Taiwan on nimetanud Nicaragua otsust kahetsusväärseks. Otsus tähendab, et vaid 14 riiki tunnustavad nüüd saart täielikult. Aastast 2016, mil Taiwani presidendiks sai Tsai Ing-wen, on Pekingi poolele üle läinud kaheksa riiki.

Taiwan tõotas eelmisel neljapäeval rakendada õiguslikke meetmeid oma endise liitlase Nicaragua vastu, kes hõivas nende saatkonna.

Taiwani välisministeeriumi teatel konfiskeeris Nicaragua valitsus endise saatkonnahoone, mille Taiwan müüs rooma-katoliku kiriku Managua peapiiskopkonnale pärast seda, kui Nicaragua Taipeiga sel kuul suhted katkestas.

Hiina, mis peab Taiwani enda provintsiks, on viimastel aastatel suurendanud survet isevalitseva saareriigi isoleerimiseks rahvusvahelisel areenil. Hiina on lubanud isevalitseva Taiwani ühel päeval vajadusel jõuga tagasi võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles