WHO juhi sõnul saab koroonapandeemia peatada vaid koostööga (1)

Copy
Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: Pool New/Scanpix

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) juht Tedros Adhanom Ghebreyesus ütles oma uusaastakõnes, et tema hinnangul on võimalik koroonapandeemia tänavu peatada.

Tedros rõhutas samas, et pandeemiast saab jagu ainult koostööga riikide vahel. Oma panuse peaksid andma kõik inimesed kandes maske ja vältides suuri rahvahulki.

«Pandeemia kolmandasse aastasse jõudes olen kindel, et see on aasta, mil me selle peatame, kuid ainult siis, kui teeme seda koos,» sõnas Tedros.

Tedros hoiatas kitsarinnalise vaktsiinide endale haaramise eest, millele mõned maailma riigid on järele andnud. Sellised kombed on tema sõnul loonud mitte ainult ebaõigluse õhkkonna, vaid ka ideaalsed tingimused omikrontüve tekkeks.

«Ja mida kauem ebaõiglus jätkub, seda suurem on oht, et viirus muundub viisil, mida me ei saa ennetada ega ennustada. Kui lõpetame ebaõigluse, siis lõpetame pandeemia,» rääkis Tedros.

WHO juht toonitas siiski, et maailmal on praegu olemas kaugelt paremad vahendid koroonaviiruse vastaseks võitluseks, kui veel mõni aeg tagasi.

«Viiruse vastu on olemas uued ravimeetodid, mis vähendavad suremust. Lisaks on kogu maailmas manustatud üle 8,5 miljardi doosi vaktsiini, mis on päästnud miljoneid elusid,» kiitis Tedros.

WHO juhi sõnul peaksid riigid ühtlasi pidama läbirääkimisi niiöelda ülemaailmse pandeemiakokkuleppe üle. Leping peaks tugevdada juhtimist, rahastamist ning süsteeme ja tööriistu, mida maailm vajab epideemiate ja pandeemiate ennetamiseks, tuvastamiseks ja neile reageerimiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles