Homme lehvivad vabadussõjas võidelnute mälestuspäeva puhul lipud

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Eesti lipp
Eesti lipp Foto: Liis Treimann

Homme on vabadussõjas võidelnute mälestuspäeva puhul Eestis lipupäev. Sinimustvalge Eesti lipu heiskavad kõik riigi- ja omavalitsusasutused ning avalik-õiguslikud juriidilised isikud. Eesti lippu on oodatud heiskama ka kõik teised kodudes, ettevõtetes ja ühingutes.

28. novembril 1918 ületasid Punaarmee üksused Narva jõe ja sellega algas võitlus Eesti Vabariigi ja siinse rahva iseolemise eest. Vabadussõjas võitlesid noore riigi vaprad kaitsjad Nõukogude Venemaa ja Saksa Landeswehri vastu.

Raskes võitluses saavutati edu ja 3. jaanuaril 1920 kell 10.30 algas vaherahu Eesti ja Nõukogude Venemaa vahel. Eesti väed kaotasid vabadussõjas kokku ca 6000 inimest, neist 3588 otseses lahingutegevuses.

Mälestuspäeva tähistatakse traditsioonilise tseremooniaga Vabaduse väljakul. Kell 10.30 – vabadussõja vaherahu algushetkel 102. aastat tagasi mälestatakse kõiki Eesti vabaduse eest võidelnuid mälestusminutiga, sellele järgnevad kaitseminister Kalle Laaneti, Tallinna reaalkooli õpilase Mona Reisbergi ning Eesti Korporatsioonide Liidu esindaja Alari Jäägeri sõnavõtud.

Vaimuliku palve ütleb peapiiskop emeeritus Andres Põder. Vabadussõja võidusamba jalamile asetatakse pärg Eesti rahvalt, kaitseväelt ja kaitseliidult ning diplomaatiliselt korpuselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles