Eesti Pank avaldas kauahoitud saladused euro saabumisest (3)

Mikk Salu
, ajakirjanik
Copy
Eurokupüürid toodi Eestisse Soomest, siin sõidab sularahakonvoi 2. novembril 2010 helikopteri valvsa pilgu all lennuväljalt Eesti Panga poole.
Eurokupüürid toodi Eestisse Soomest, siin sõidab sularahakonvoi 2. novembril 2010 helikopteri valvsa pilgu all lennuväljalt Eesti Panga poole. Foto: Liis Treimann

Kuidas euro tuli? Kaks konteinerit kadumaläinud münte ja kaks miljardit eurot ühes lennukis.

Äsja möödus 11 aastat euro käibele tulekust Eestist. Detsembris toimunud julgeolekukonverentsil meenutas Eesti Panga sularahaosakonna juhataja Rait Roosve mõnda seniteadmata fakti ja ootamatut seika, millest tollal avalikult rääkida ei saanud.

Näiteks seda, et raha Eestisse toomisel läks Soomes kaduma kaks konteineritäit verivärskeid Eesti euromünte. Eesti jaoks mõeldud münte vermiti ju Soome Rahapajas ja transporditi autode ning laevadega mitme kuu jooksul Eestisse. Kokku 194 miljonit münti.

Ühel õhtul selgus ehmatav uudis: kaks konteinerit münte on kaduma läinud. Keegi ei tea, kus need on. Eesti kiirreageerijad, kelle ülesanne oli laevatekil mündikonteinerit turvata, ootasid niisama. Mida ei ole, seda ei ole. Ei ole konteinereid, ei ole münte.

Soome politsei algatas erioperatsiooni. Nii Eesti kui ka Soome siseminister ja politseijuht olid informeeritud.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles