Perearst jättis patsiendi psühholoogi abita (5)

Kadri Tammepuu
, ajakirjanik
Copy
Depressioonis naine. Fotolavastus.
Depressioonis naine. Fotolavastus. Foto: Madis Veltman

Haigekassa maksab perearstidele, et nood saaksid vaimse tervise murega inimese otse psühhoteraapiasse suunata, kuid perearstid ei kiirusta seda võimalust kasutama. Liiati on Eestis viis korda vähem kliinilisi psühholooge, kui olema peaks, mis tähendab, et niigi keerulisel koroonaajal oodatakse abi kuude viisi.

«Minu pinged löövad tavaliselt kõhtu,» ütleb aastaid Tallinnas keskastmejuhina tegutsenud 54-aastane Merike. Naine soovib jääda anonüümseks, sest on alles natuke aega uuel töökohal, kus tema loost veel ei teata. «Kuid kestva kõhulahtisuse käivitas venna ootamatu surm – ma ei olnud selleks üldse valmis.»

Lõpuks oli naine füüsiliselt nii kurnatud, et läks erakorralise meditsiini osakonda. «Kõigepealt sain muidugi sõimata ja käsu minna perearsti juurde, ent mu analüüsivastused ei olnud head ning pääsesin kohe sealsamas eriarstile,» meenutab Merike, kellele endokrinoloog kirjutas välja antidepressandid, mida tuli võtta pool aastat.

Tablettidega koos algasid naise sõnul tal vaimse tervise hädad. «Mõni kuu hiljem tabas mind autoroolis esimene paanikahoog, mille järel otsustasin minna perearstile.»

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles