Alanud aastast muutuvad lapsele elatise määramise ja arvutamise sätted

BNS
Copy
Laps. Pilt on illustratiivne.
Laps. Pilt on illustratiivne. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Perekonnaseaduses muutub alanud aastast lapse igakuise elatise suuruse määramine kohtumenetluses paindlikumaks, sest siiani elatusraha miinimummäärast või poolest töötasu alammäärast sõltuvad elatised fikseeritakse 292 eurole kuus ning kõik elatise suurusest tekkivad vaidlused lahendab kohus.

Automaatselt ei muutu midagi, see tähendab, et kõik varasemad kohtuotsused jäävad jõusse ja elatise muudatuste vajadusel tuleb isikul pöörduda kohtusse, teatas Kohtutäiturite ja Pankrotihaldurite Koja esindaja esmaspäeval.

Kohtutäituid nõuavad ka peale 1. jaanuari sisse elatist, mis on enne nimetatud kuupäeva kohtuotsusega välja mõistetud.

Kui enne 2022. aasta 1. jaanuari tehtud kohtulahendi kohaselt on vanem kohustatud tasuma alaealisele lapsele elatist elatusraha miinimummäära või poole töötasu alammäära ulatuses kuus, siis alates 1. jaanuarist on lapsevanem kohtulahendi kohaselt kohustatud tasuma elatist 292 eurot kuus.

Kuni selle aasta lõpuni tehtud kohtulahendite alusel määratud perioodilise elatise suurused külmutatakse ja edaspidi enam ei suurene.

Kuigi alates 1. jaanuarist suureneb alampalga määr, ei suurene need elatised, mis on kohtuotsusega välja mõistetud enne 1. jaanuari. Perekonnaseaduse muudatused puudutavad vaid kohtumenetluses väljamõistetud lapse elatisi ning kui lapsevanemad on sõlminud notariaalse kokkuleppe lapsele elatise maksmiseks, siis sellise kokkuleppe täitmine jätkub vastavalt kokkuleppes sõnastatule.

Kohtutäitur lähtub elatise sissenõudmisel ainult kohtuotsusest ja kõik vaidlused elatise suuruse, kestvuse, vähendamiste ja muu osas tuleb lahendada kohtus.

Tuleb silmas pidada, et kui võlgnikuks olev lapsevanem taotleb elatise vähendamist näiteks lapsele makstavate lapsetoetuste arvel, mis laekub kas lapse või temaga koos elava lapsevanema pangaarvele, siis tuleb esitada kohtule avaldus elatise muutmiseks.

Kohtutäiturite ja Pankrotihaldurite Koja kantsler Helen Rives märkis, et kohtule esitatavad elatise nõuded peavad olema läbimõeldumad ning kohtulahendi sõnastus võimalikult täpne. Võimalusel tuleks elatise nõude esitamisel läbi mõelda, kas ja kuidas peaks nõutav elatis olema seotud muutustega lapse elus - näiteks lapse kasvamisega kaasnevad muudatused, vanema õe või venna täisealiseks saamine. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles