Tallinna välja võideldud Euroopa IT-agentuuri peakorter on jäänud suuresti fassaadiks (5)

Mikk Salu
, ajakirjanik
Copy
Euroopa Liidu IT-agentuuri peakorter Põhja-Tallinnas Vesilennuki tänaval sai valmis 2018. aasta suvel.
Euroopa Liidu IT-agentuuri peakorter Põhja-Tallinnas Vesilennuki tänaval sai valmis 2018. aasta suvel. Foto: LIIS TREIMANN/EESTI MEEDIA/SCANPIX

Möödunud suvel ­tuli uudis, et Tallinnas asuva Euroopa ­Liidu IT-agentuuri ­juurde tehakse andmevahetuskanal E-Codex. Iseenesest ei ole tegu suure asjaga, aga hea, et niigi läks. Kui ka see arendus oleks ­jäänud siia tulemata, olnuks seis üsna nukker, sest nime poolest on Euroopa IT-agentuuri peakorter ­juba üheksa aastat Eestis, aga ­sisult pigem fassaad. Kõik olulised asjad on Prantsusmaal.

Euroopa IT-agentuur eu-LISA, keelt paitava ametliku nimega vabadusel, turvalisusel ja õigusel rajaneva ala suuremahuliste IT-süsteemide operatiivjuhtimise Euroopa amet, asutati 2012. aastal peakontoriga Tallinnas. Paraku on tulemus nii ja naa. Päriselt rahul pole keegi.

Suur töö ja kõrged ootused

«Tollased ootused olid ­suuremad kui see, mis lõpuks välja tuli,» tunnistab Uku Särekanno. Säre­kanno tunneb eu-LISA tausta­lugu peensusteni, ta oli ­selle loomi­se juures ja veel viimaseid nädalaid eu-LISAs tugiüksuse juhina tööl. Sisekaitseakadeemia teadur Diana Marnot, kellel valmis läinud aastal aruteludokument «Euroopa Liidu agentuuri eu-LISA edasised võimalused Eestis» – Marnot intervjueeris selle töö tarbeks mitut ametnikku –, möönab sama: «Inimesed väljendusid viisakalt, aga pettumus oli tajutav.»

Mis siis juhtus? IT-agentuuri Eestisse toomise taga oli suur töö, mida poliitiliselt vedasid tollane peaminister Andrus Ansip (Reformierakond) ja siseminister Marko Pomerants (Isamaa). Kollektiivne pingutus, meenutab Ansip.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles