Irja Lutsar terviseameti muudatusest nakatumisnumbrite teatamisel: see on omikroni levikuga kooskõlas (4)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Terviseamet.
Terviseamet. Foto: Madis Veltman

Eile teatas terviseamet, et nad hakkavad andma vaid korra nädalas ülevaadet, kui paljud koroonapositiivsetest on vaktsineeritud ja kui paljud vaktsineerimata.

«Kuivõrd terviseameti peamine eesmärk on säilitada pandeemia tingimustes tervishoiusüsteemi toimepidevus, siis on meie jaoks eelkõige oluline jälgida raske haigestumise ja haiglaravi näitajate trende. Seetõttu ei kuva me edaspidi igapäevastes teadetes infot nakatunute vaktsineerimise staatuse kohta,» selgitas terviseamet oma otsust.

Vaktsineerimise algusest on möödas üle aasta ning tänaseks on lisandunud mitmed lisafaktorid, mida immuniseerimise tõhususe juures arvesse võtta.

Paljude nakatunute puhul on vaktsineerimisest möödunud üle poole aasta, mis toob kaasa vaktsiini efektiivsuse vähenemise. Koroonaviiruse omikrontüve läbimurde tõenäosus on mõnevõrra suurem ning nakatuda võivad ka vaktsineeritud inimesed.

«Nakatumiste juures on oluline mõista vaktsineeritud ja vaktsineerimata ühiskonnagrupi erisusi – tegemist ei ole võrdsete gruppidega, et neid saaks lisaselgitusi andmata võrrelda. Niisiis tuleks vaktsiini efektiivsuse hindamisel eelkõige arvesse võtta nakatumiste osakaalu vastavas grupis, mitte kõikide nakatumiste kohta,» rõhutas amet.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles