Kas keegi oleks saanud noore naise enesetapu ära hoida? (14)

Kerttu Kirjanen
, ajakirjanik
Copy
Perele ütlesid arstid, et Jekaterina ohtlikkus iseendale oli pidev seisund. Kui pere uuris, miks tal minna lasti, vastas raviarst, et ohtlikkus oli sellise kujuga, mida haiglaraviga välja ei ravi. Pildil Jekaterina.
Perele ütlesid arstid, et Jekaterina ohtlikkus iseendale oli pidev seisund. Kui pere uuris, miks tal minna lasti, vastas raviarst, et ohtlikkus oli sellise kujuga, mida haiglaraviga välja ei ravi. Pildil Jekaterina. Foto: Erakogu

Psühhiaatriakliinikusse pöördunud ning sealt mõni päev hiljem lahkunud noor naine võttis endalt elu. Lahkunu pere ei mõista, miks hapras seisus naine haiglast välja lubati. Haigla sõnul ei saa adekvaatset inimest vastu tahtmist kinni hoida, samuti on keeruline ravida suitsiidset käitumist.

Novembri lõpus pöördus 24-aastane Jekaterina Maslova Tartus Raja tänava psühhiaatriakliinikusse, et otsida abi aastaid kestnud ärevushäirele. Ta võeti haiglasse sisse. Peagi tundis ta aga, et ei leia kliinikust oodatud abi, ning ütles arstidele, et tahab lahkuda. Järgmisel päeval võttis Jekaterina endalt elu.

Postimehega võttis ühendust Jekaterina õde Julia, kelle sõnul oli õde aastaid ärevushäirega võidelnud ning kevadel haiglas olnud, kuid ravi ei aidanud. «Sügisel tahtis ta uuesti haiglasse minna, kuid teda ei võetud vastu – kohta ei olnud,» rääkis Julia, kelle sõnul oli Jekaterina tol ajal väga halvas seisus. «Temaga rääkis valvearst, talle anti rahustit ja suunati tagasi koju.»

Õe sõnul tundis Jekaterina end aga endiselt halvasti. «Kui ta novembri lõpus uuesti pöördus, võeti ta haiglasse vastu, kuid 1. detsembril ta lahkus sealt. Keegi isegi ei teavitanud meid, et ta haiglast lahkus. Lahkumiskirjas ütles Jekaterina, et tal on hea perekond, sõbrad ja töö, kuid ta ei suuda enam selle haigusega elada.»

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles