KJLO saadab rahuvalvejõud Kasahstani

Copy
Kaader Almatõ tänavatelt.
Kaader Almatõ tänavatelt. Foto: Yerlan Dzhumayev/Scanpix

Venemaa juhitud Kollektiivse Julgeolekulepingu Organisatsioon (KJLO) saadab rahvarahutustest räsitud Kasahstani rahuvalvejõud, teatas neljapäeval ühenduse esimeheks olev Armeenia peaminister Nikol Pašinjan.

Pašinjan teavitas Facebookis, et KJLO otsustas saata piiratud ajaks Kasahstani kollektiivsed rahuvalvejõud, et stabiliseerida ja normaliseerida olukord riigis.

Pašinjani hinnangul pingestas olukorra riigis välissekkumine.

Kasahstani president Kassõm-Džomart Tokajev teatas kolmapäeva õhtul, et on pöördunud KJLO poole abipalvega seoses protestidega, mida tema sõnul juhivad terroristid.

«Pöördusin täna KJLO riikide juhtide poole, et nad aitaksid Kasahstani sellest terroriohust üle saada,» ütles Tokajev riigitelevisioonis. President lisas, et proteste juhtivad terroristlikud jõugud on saanud ulatusliku väljaõppe välismaal.

Ühendusse kuuluvad Valgevene, Venemaa, Kasahstan, Kõrgõzstan, Tadžikistan ja Armeenia.

Kasahstan kuulutas kolmapäeval välja üleriigilise eriolukorra pärast rahutusi, mis puhkesid seoses energiahindade tõusuga.

Vene uudisteagentuurid Interfax, TASS ja RIA Novosti teatasid eriolukorrast, viidates avaldusele Kasahstani riigitelevisioonis.

Varem oli eriolukord kuulutatud välja rahutuste epitsentrites Almatõs ja Manggõstau oblastis, samuti pealinnas Nur-Sultanis.

Tokajev ütles varem päeval tehtud pöördumises, et riigis energiahindade tõusu üle puhkenud rahutustele järgneb karm vastus.

Kasahstanis on kohaliku meedia andmetel rahvarahutuste käigus tapetud kaheksa politseiametnikku ja sõjaväelast. Meedia viitas kolmapäevaõhtuse uudise allikana siseministeeriumile. Siseministeeriumi informatsiooni kohaselt on kokku vigastada saanud üle 300 politseiniku ja sõduri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles