Iisraeli tankid tulistasid sihtmärke Süüria piirialal

Copy
Iisraeli tankid Golani kõrgendikel.
Iisraeli tankid Golani kõrgendikel. Foto: JALAA MAREY/Scanpix

Iisraeli tankid tulistasid kolmapäeva hilisõhtul Golani kõrgendikel kahtlaseid sihtmärke Süüria piirialal, kui need avastati juudiriigi vägede positsioonide läheduses, teatas armee.

«Veidi aega tagasi tuvastasid sõdurid Golani kõrgendikel sõjaväepositsiooni lähedal olevad kahtlased sihtmärgid ja tulistasid tankidest nende suunas,» seisis sõjaväe lühiavalduses.

«Kahtlusalused taandusid seejärel Süüria territooriumile,» lisati teadaandes.

Iisrael okupeeris osa Golani kõrgendikest 1967. aasta Kuuepäevases sõjas ja hiljem annekteeris territooriumi, ehitades sinna asunduse, arendades põllumajandust ja luues hiljem ka õitsva turismitööstuse. USA oli esimene riik, kes tunnustas Iisraeli suveräänsust Golani kõrgendike üle, mida ülejäänud rahvusvaheline kogukond peab okupeeritud aladeks.

Iisraeli peaminister Naftali Bennett ütles detsembris, et riik plaanib kahekordistada okupeeritud Golani kõrgendikel elavate uusasunike hulka, eesmärgiga tugevdada Iisraeli haaret Süürialt üle 50 aasta eest vallutatud territooriumil.

Rääkides Golani kõrgendikel toimunud kabinetiistungil, ütles Bennett, et uut investeeringut toetas Trumpi administratsiooni otsus tunnustada Iisraeli suveräänsust Golani kõrgendike üle ning Bideni administratsiooni märguannet, et praegu seda otsust ümber tegema ei hakata.

Iisrael on pikalt väitnud, et strateegiliselt oluline piirkond on praktilistel põhjusel täielikult Iisraeliga integreeritud ning kontroll strateegilise lavamaa üle on vajalik kaitseks Iraani ja viimase liitlaste eest Süürias.

Golani kõrgendikel elab kümneid tuhandeid juute, lisaks on seal ka Süüria druuside külasid, millest osa on Iisraeli ülemvõimu vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles