Väliskomisjon: NATO idatiib vajab kohest tugevdamist (9)

BNS
Copy
Marko Mihkelson
Marko Mihkelson Foto: Eero Vabamägi

Riigikogu väliskomisjon arutas neljapäeval erakorralisel videoistungil Eesti seisukohti reedel toimuval NATO välisministrite erakorralisel videokohtumisel ja leidis, et Venemaa esitatud nõudmised ei tohi olla läbirääkimiste aluseks ning NATO idatiib vajab kohest tugevdamist.

Komisjoni esimehe Marko Mihkelsoni sõnul kuulis komisjon välisminister Eva-Maria Liimetsalt, et NATO välisministrite kohtumise päevakorras on üldine Euroopa julgeolekuolukord, Ukrainat puudutav ja NATO-Vene nõukogu ettevalmistused, teatas riigikogu pressiteenistus.

Mihkelson rõhutas, et Venemaa on esitanud mitmeid ultimatiivseid nõudmised, mis ei tohi olla mingite kõneluste aluseks. Samuti ei tohi teha mingeid järeleandmisi Venemaale kehtestatud sanktsioonide osas, sest agressioon Ukraina vastu pole vähimalgi määral raugenud.

Komisjoni esimehe sõnul on oluline, et NATO liitlased toetaksid üksmeelselt nii Ukraina kui Gruusia territoriaalset terviklikkust. Mihkelsoni sõnul peab väliskomisjon kujunenud julgeolekuolukorras NATO idatiiva tugevdamist. «Meie otsene huvi on, et NATO idatiiva tugevdamine toimuks nüüd ja kohe,» ütles Mihkelson.

Ka komisjoni aseesimees Mihhail Lotman rõhutas, et NATO pool ei tohi lähtuda kõnelustel Venemaaga viimase poolt esitatud päevakorraga, vaid peab olema proaktiivne ja esitama omapoolseid nõudmisi. «Tuleb rõhutada, et Venemaa suuremad julgeoleku riskid tulenevad tema enda agressiivsetest avantüüridest,» sõnas Lotman. Samuti rõhutas Lotman, et ei tohi end lasta eksitada Venemaa terminoloogiliste mängudega.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles