AK Jarmo Mäkelä: nii kadus Helsingi vaim

Jarmo Mäkelä
, Soome ajakirjanik
Copy
NATO peasekretär Jens Stoltenberg (vasakul) ja Soome president Sauli Niinistö mullu 25. oktoobril ühisel pressikonverentsil Helsingis.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg (vasakul) ja Soome president Sauli Niinistö mullu 25. oktoobril ühisel pressikonverentsil Helsingis. Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva/AFP/Scanpix

Paar nädalat tagasi esitas lugupeetud vene kommentaator mõtte, mida ei Soomes ega Eestis eriti tähele pandud: «17. detsembri järel oleme elanud eri maailmades... kui USA on pidanud seni muud maailma oma relvade sihikul, ähvardavad seda ennast Vene relvajõud... uus ajastu on koitmas, uued kangelased tõusevad.»

Sauli Niinistö laia tähelepanu äratanud uusaastakõne sattus aega, kus sõjaähvardusega ihutud Venemaa ultimaatumid olid avaldatud, kuid USA ja NATO vastuseid polnud veel teada. Soome riigipea alustas ja lõpetas oma kõne soome ainukese nobelistist kirjaniku Frans Eemil Sillanpää tsiteerimisega. Tsitaadiga meenutas Niinistö rahvuslikku ühtekuuluvust, teemat, mis läbib tervet kõnet, sest «rahvast lõhestav lahkheli võib olla ohtlikum kui otsene väljakutse ise».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles