Maakooli tunniplaanis on ratsutamistund

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ratsanikud talvises metsas.
Ratsanikud talvises metsas. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Saaremaa ainsa koolina ja teisena Eestis Ruila põhikooli järel on sellest õppeaastast Kaali põhikooli tunniplaanis ratsutamine.

Ratsutamistunnid 5. klassile on esmaspäeviti, kirjutab Meie Maa. Teooriat õpitakse klassis, kõike muud aga Kõljala tallis, õpetajaks on talli perenaine Kristine Järsk. Tema õpetab koolis veel vene keelt ja on 5. klassi klassijuhataja.

«Alustasime hobuse puhastamisest ja tema kehaosade tundmaõppimisest ning hobuste käekõrval talutamisest,» selgitas õpetaja Järsk. Siis hakkasid õpilased hobustega ilma sadulata ratsutama. «Hiljem juba saduldame hobused ja harjutame sammu ning traavi. Viime hobuseid koplisse ja toome ära, tutvume hobuste pidamisega, vaatleme erinevaid spordialasid ja nende treeninguid, tutvume hobustega seotud spordialade sportlastega,» lisas õpetaja.

Kooli direktori Marjana Prii hinnangul on valikaine koostöös kooli hoolekoguga õppeasutuse enda määrata. Kaali koolis on valikaineteks arvutiõpetus, karjääriõpetus ja ratsutamine. Koolijuhi sõnul on ratsutamine kooli õppekavas küll ühe õppeaasta, aga kui seda ei pikendata, saavad lapsed kooliväliselt jätkata Kõljala tallis hobustega tegelemist.

«Minule väga meeldib. See võiks jätkuda ka järgnevatel aastatel. Õpetaja on meie oma klassijuhataja ja see on suur pluss. Ta teeb asja hästi selgeks ja kui kohe välja ei tule, siis pole lugu, sest harjutamine teeb meistriks,» rääkis Ida Johanna Loel. Ainuke asi, mille üle ta nurises, on see, et aeg, mil õpilased tallis on, tundub nii lühike. «Kõik tahavad ju hobuse selga istuda,» kirjeldas Ida Johanna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles