Seeder: säästame inimesed bürokraatlikust õudusunenäost ja hinnašokist (48)

Margus  Martin
, ajakirjanik
Copy
Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder
Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder Foto: Mihkel Maripuu

Viimastel päevadel inimesteni jõudnud šokeerivad energiaarved ja teadmine täiesti ebanormaalsest, bürokraatlikust ja segasest toetuse taotlemise süsteemist näitavad selgelt, et vajame elektriturureformi, kirjutab Isamaa esimees Helir Valdor Seeder oma sotsiaalmeediapostituses.

«Suurtest arvetest muserdatud tarbijad peavad pöörduma omavalitsuste poole, kus sõltuvalt omavalitsusest on info erinev – alates taotluste vastuvõtmise kuupäevadest, lõpetades arvesse võetavate tulude selgitustega,» jätkab Seeder. «Inimesed tõlgendavad, küsivad, eksivad ja omavalituste ametnikud tõlgendavad, küsivad ja eksivad. Rahul ei ole keegi.»

Tema sõnul kulus sellise totra toetussüsteemi väljamõtlemiseks valitsusel neli kuud. «Toetusele kvalifitseeruvad ja kadalipu läbivad hädas inimesed hakkavad heal juhul toetust kätte saama järgmisel kuul. See tähendab, et juba neli kuud on inimesed pidanud maksma üüratuid gaasi-, elektri- ja soojaarveid, kuid riik pole olnud võimeline abi pakkuma ega ka pikema perspektiiviga lahendust leidma,» kirjutab Helir-Valdor Seeder.

«Energiahindade hüppeline kasv näitab selgelt, et Eesti vajab elektriturureformi. Elektriturureformiga saavad inimesed valikuvabaduse osta elektrit börsiväliselt ning riik kompenseerib tootjale CO2 kvoodi hinna. Sellisel juhul jääks hind kodutarbijatele 50 eurot mWh (5 senti kwh) kohta, mis on kordades odavam praegusest hinnast.»

Isamaa esimees annab lõpetuseks koalitsioonierakondadele soovituse: «Toetage Riigikogus Isamaa algatatud elektriturureformi eelnõu ja ajutist käibemaksulangetust ning säästame inimesed bürokraatlikust õudusunenäost ja hinnašokist.»

Kommentaarid (48)
Copy
Tagasi üles