Iraani välisministri hinnangul ollakse tuumaläbirääkimistel õigel teel

Copy
Hossein Amir-Abdollahian.
Hossein Amir-Abdollahian. Foto: Wana News Agency/Scanpix

Iraani välisminister Hossein Amir-Abdollahian avaldas pühapäeval arvamust, et lääneriikidega peetavatel tuumaläbirääkimistel ollakse õigel teel.

Välisministri sõnul on Teherani ja maailma suurriikide vahelised kõnelused 2015. aasta tuumaleppe taaselustamiseks lähenemas heale kokkuleppele, kuid selleni jõudmine sõltub nüüd nii-öelda teistest osalistest.

«Iraani poole algatused ja toimunud läbirääkimised on viinud meid õigele teele,» jätkas Amir-Abdollahian.

«Oleme heale kokkuleppele lähedal,» tsiteeris riiklik uudisteagentuur IRNA ministri sõnu.

Iraani välisminister märkis juba eelmisel nädalal, et riigi tuumaleppe taaselustamine on käeulatuses, kuid kõik sõltub nüüd lääneriikide heast tahtest.

«Läbirääkimised Viinis kulgevad töiselt ja peamine prioriteet on sanktsioonide tühistamine,» kirjutas välisminister.

Läbirääkimised taasalgasid pärast nende soikumist juunis, mil Iraani presidendiks tõusis ultrakonservatiivne Ebrahim Raisi.

«Hea lepe on käeulatuses, kui Lääs näitab üles head tahet. Me tahame mõistlikku, kainet ja tulemustele orienteeritud dialoogi,» ütles Amir-Abdollahian.

Iraani 2015. aasta tuumalepe ehk niinimetatud ühtne kõikehõlmav tegevuskava (JCPOA) pidi piirama riigi tuumaprogrammi tsiviilotstarbega, vastutasuks majandussanktsioonide tühistamisele.

Leppe torpedeeris 2018. aastal USA toonane president Donald Trump, kes oma riigi sellest välja viis ja islamivabariigile sanktsioonid taaskehtestas.

Iraan, mis on eitanud soovi tuumaarsenali omandada, on sestsaati leppejärgsetest kohustustest järkjärgult lahti öelnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles